Annonce

Annonce

Annonce

Økologisk Landsforening fik på generalforsamlingen kritik for at tilgodese de store producenter på bekostning af de små.

Små-økologer: ØL bruger for meget tid på de store

Forleden kritiserede Frilands tidligere direktør, Henrik Biilmann, ØL for at bruge for meget tid på smålandbrug. Nu lyder den modsatte kritik fra de små økologer.

Økologisk Landsforening (ØL) glemmer de små økologer og gårdbutikkerne til fordel for de store producenter og virksomheder.

Sådan lød kritikken fra Lone Hedegaard, der er formand for Udvalget for Gårdbutikker og Lokalt Salg i ØL.

"Vi oplever i udvalget, at der ikke er fokus på os, der har mindre landbrug og gårdbutikker," sagde Lone Hedegaard under foreningens årlige generalforsamling fredag i Stakladen i Aarhus.

"Vi oplever mere og mere fokus på de store. Dem, der har penge, bliver prioriteret, og det kan virke, som om de mindre landbrug ikke har en stemme i ØL. I skal selvfølgelig tjene penge, men det opleves, som om at I tror man kun kan tjene på de store, men det er os småproducenter, der står for innovationen i økologien. Vi er stadig værd at investere i. De store er også vigtige, men hvis I kun satser på dem, mister foreningen en del af sin dna. Hvad vil ØL differentiere sig på i forhold til Landbrug & Fødevarer?" spurgte Lone Hedegaard.

Kritikken kommer, efter at den modsatte kritik lød fra Frilands tidligere direktør Henrik Biilmann, der i et interview med Okologisk.nu sagde, at ØL bruger for meget tid på gårdbutikkerne.

"Men de rykker ikke noget som helst i forhold til markedet eller Økologisk Landsforenings ambition om at nå op på 30 pct. økologi i 2030,« sagde Henrik Biilmann.

Formand Per Kølster påpegede da også over for Lone Hedegaard, at man netop havde fået en noget anderledes kritik fra Henrik Biilmann.

"Så kan man tænke, at enten gør vi det godt nok for begge grupper eller lige dårligt," sagde han og forsikrede Lone Hedegaard om, at han tager hendes kritik alvorligt. 

Han nævnte dog, at foreningen har arbejdet hårdt for småskalapakken, der sætter bedre rammebetingelser for de små producenter og gårdbutikkerne, og at han også havde nævnt det arbejde i sin beretning forinden.

Lone Hedegaard udtrykte også ønske om, at udvalget gerne ville have større indsigt i, hvilke projekter foreningen søger om midler til, og om der foregår en skæv balance, med hensyn til hvilke projekter foreningen vægter. Til det svarede Per Kølster, at man er i gang med en "projektproces":

"Og det kan være, at vi her skal spørge, om vi har den rette balance. Det er et dilemma, for vi vil gerne være noget for alle."

Flere artikler fra samme sektion

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion

Økologiske grise får sjældent antibiotika

Forbruget af antibiotika til økologiske fravænningsgrise er meget lavt og udgør 6,2 pct. af forbruget i den konventionelle smågriseproduktion, viser nye data.

11-04-2021 4 minutter Foder,   Svineproduktion,   Dyrevelfærd

Danmarks største landbrugsmesse har fundet ny dato

Agromek skulle oprindeligt være afholdt i oktober sidste år, så blev messen skubbet til januar i år, og nu er en ny dato fastlagt i 2022.

09-04-2021 2 minutter Messer