Annonce

Annonce

Annonce

Lord Newborough står på en græsmark foran en flok bisonokser

Lord Newborough overtog The Rhug Estate i 1998 og har siden sat sig for at skabe et bæredygtigt landbrug. Foto: The Rhug Estate

Stort øko-landbrug vinder klimapris for sin kamp mod klimaforandringer

"Vi forsøger at gøre vores bedste for at tackle en af klodens største udfordringer: global opvarmning," siger prisvindende økologisk landmand, der har fokus på bæredygtighed i alt lige fra dyrkning over energiforbrug til indpakning.

Der er fuld fokus på bæredygtighed hos det walisiske økologiske, velrenommerede landbrug The Rhug Estate, og indsatsen er netop blevet belønnet med klimaprisen Net Zero Leaders’ Award.

"Jeg er begejstret for at vinde Net Zero Leaders' Award. Det er prikken over i'et, fordi det afspejler, hvad vi prøver at gøre her med at tackle en af vor klodes største trusler: global opvarmning," siger den økologiske vinder Lord Newborough ifølge mediet herald.wales.

Det godt 5.000 ha store The Rhug Estate, der er leverandør til det britiske kongehus og flere Michelin-restauranter rundt om i verden, har kvæg, som afgræsser på kløvermarker, der er plantet træer og buske, og et tørveareal på grunden udgør et vigtigt kulstofreservoir. I gårdbutikken - der også har drive-in - er al emballage enten komposterbart eller genanvendeligt.

Derudover er bedriften selvforsynende med energi fra både sol-, hydro, vind- og geotermisk energi, og der er installeret varmepumper og ladestander til elbiler på P-pladsen. Tidligere i år ansatte man klimakonsulenten Mared Williams for at få udviklet en klimahandlingsplan, der skal nedbringe emissionerne yderligere.

Landbruget har også et slagteri samt en bistro omtalt i Michelin-guiden og producerer tilmed kosmetikprodukter af økologiske og vilde planter, og alt skal opgøres i forbindelse med klimahandlingsplanen.

Mared Williams oplyser til Økologisk Nu, at de endelige beregninger for landbrugets udledning og optag endnu ikke er klar.

Solpaneler er med til at forsyne The Rhug Estate med vedvarende energi, og den overskydende energi sendes videre ud i elnettet, så andre kan bruge det
Solpaneler er med til at forsyne The Rhug Estate med vedvarende energi, og den overskydende energi sendes videre ud i elnettet, så andre kan bruge det. Foto: The Rhug Estate

Har vundet flere priser

Prisen uddeles af North Wales Mersey Dee Business Council, der er et partnerskab bestående af repræsentanter fra bl.a. den walisiske regering og University of Chester med formålet at promovere den nordlige region i Wales. Prisen er stiftet for at belønne de aktører, der på tværs af forskellige brancher bidrager til Wales' mål om klimaneutralitet, og er inddelt i tre kategorier, hvor The Rhug Estate har vundet i kategorien 'medium til store virksomheder'.

"Juryen var blæst bagover af det imponerende stykke arbejde, der allerede er gjort på Rhug over flere år for at reducere klimaaftrykket. Rhug er et perfekt eksempel for andre at følge for at få inspiration til at blive CO2-neutral," fortæller Ashley Roberts, kommerciel direktør i partnerskabet, til herald.wales.

Det er ikke første gang, at bedriften vinder en bæredygtighedspris. Efter at Lord Newborough i 1998 overtog landbruget, har hans fokus været på at skabe et sandt bæredygtigt landbrug, og det er bl.a. blevet belønnet med to priser i 2013 fra Farmers Weekly: 'Diversification Farmer of the Year' og 'Farmer of the Year' samt en 'Footprint Award' for bæredygtig brug af naturens ressourcer i 2016.

Stedet er også med sin diversitet blevet lidt af en attraktion for området og anbefales bl.a. af turistbureauet Visit Wales.

Flere artikler fra samme sektion

Crowdfunding blev ingen genvej til øget vækst for selskab bag økologiske måltidskasser

Simple Feast dropper crowdfunding som middel til at sikre yderligere kapital til selskabets ambitiøse vækstplaner.

16-07-2021 2 minutter finansiering

Tyrekalve skal have en økologisk fremtid

Forskere ved Aarhus Universitet vil udvikle to koncepter for kalve- og ungdyrkød fra den økologiske mælkeproduktion. Koncepterne er baseret på græs, og det hele begynder med kalve, der får masser af mælk hos ammetanter.

16-07-2021 4 minutter

Designergødninger testes i marken

Nye teknologier gør det muligt at raffinere kløvergræs og designe økologiske gødninger med forskelligt indhold af næringsstoffer, bl.a. svovlsur ammoniak. Det kan være en vej til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

16-07-2021 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Forskning