Annonce

Fire mænd har erkendt sig skyldige i at sælge konventionelle varer som økologiske. En femte mand afventer sin dom. Foto: Colourbox

Svindel med økologi giver bagmand 10 års fængsel

Fire mænd i den største svindelsag med økologi i USA har modtaget deres straf. En femte mand afventer sin dom.

Fire amerikanske landmænd har netop fået deres dom, efter at de har tilstået at have solgt konventionelt dyrkede sojabønner, majs og korn som økologiske. 

Manden, der skulle være hovedarkitekten bag svindelnummeret, blev idømt 122 måneders fængsel, mens de tre andre landmænd fik mellem tre og 24 måneders fængsel. Det skriver nyhedsbureauet AP.

"Tusindvis af kunder har betalt for produkter, som de ikke fik, og betalt som produkter, de ikke ønskede. Dette har medført en uoverskuelig skade på den tillid, som det amerikanske folk har til økologiske produkter," sagde dommeren, C.J. Williams, i forbindelse med domsafsigelsen, ifølge AP.

Sagen strækker sig fra mellem 2010 til 2017, hvor landmændene samlet set omsatte for 142 mio. dollars, svarende til godt 950 mio. kr.

Eftersom en del af de høstede afgrøder blev solgt som foder til økologisk kvæg og høns, har disse dyr heller ikke opfyldt de økologiske krav, selvom de er blevet solgt sådan.

Alle fire dømte erkendte sig skyldige og har samarbejdet med myndighederne i den to år lange efterforskning, som endnu ikke er helt afsluttet. En femte landmand, som også har erkendt sig skyldig, afventer stadig sin dom.

Opdatering den 28. august

Bagmanden, der blev idømt 10 års fængsel, er efterfølgende fundet død i sin bil hjemme i garagen. På baggrund af en obduktion konkluderer politiet, at der var tale om selvmord.

Flere artikler fra samme sektion

Svar til Zetland: Økologien ér en bæredygtig del af løsningen

DEBAT: Når Zetlands nylige artikel om økologi lægger så stor vægt på økologiens udbytte og alene kobler klimaaftryk sammen med dette begreb om effektivitet, giver det et forsimplet billede af klimaaftrykket.

20-01-2021 9 minutter Debat,   Bæredygtighed,   Klima

Gasoline Grill gør klar til at indtage Tivoli

Når Tivoli i København til påske slår dørene op til en ny sæson, kan den gamle have byde på en ny attraktion i form af den økologiske burgerbar Gasoline Grill, som åbner kædens hidtil største restaurant.

20-01-2021 3 minutter Foodservice

I 2020 solgte Coop 20 pct. flere økologiske varer end året før

Hver syvende vare, som Coops kunder stoppede i indkøbskurven i 2020, var økologisk, og en voksende andel af dem var forarbejdede produkter.

19-01-2021 5 minutter Detailhandel