Annonce

Annonce

Ko på græsmark

I fremtiden vil animalske produkter blive produceret i laboratorier, og udviklingen kommer til at gå stærkt, fordi priserne på de syntetiske fødevarer vil falde så markant, vurderer tænketanken RethinkX. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Tænketank forudser dyster fremtid for husdyrproducenter

Koen kan være næsten udraderet om ti år, vurderer en tænketank i en ny rapport. En professor tror dog ikke, det kommer til at gå så stærkt.

Det kommer til at gå særdeles hurtigt med at udfase den animalske produktion: Allerede i 2030 vil antallet af køer i USA være faldet med 50 pct., og i 2035 vil efterspørgslen på fødevareprodukter fra koen være faldet med op til 90 pct. Også fjerkræ-, grise- og fiskeindustrien vil opleve lignende fald. 

Så drastisk ser fremtiden ud for det animalske landbrug ifølge en ny rapport fra tænketanken RethinkX med titlen 'Rethinking Food and Agriculture 2020-2030'. Selvom tallene i rapporten udelukkende dækker over USA, vil de samme trends ske i resten af verden, forudser tænketanken, der præsenterer rapporten med teksten: 'Vi står på tærsklen til den hurtigste, dybeste og mest vidtrækkende omvæltning af landbruget i historien'.

Fra at have sin plads i stalden eller på marken, vil animalske produkter fremover blive produceret i laboratorier. Og udviklingen kommer til at gå stærkt, fordi priserne på de syntetiske fødevarer vil falde så markant, at de allerede omkring 2023-2025 vil være konkurrencedygtige med de animalske pendanter og efterfølgende blive billigere og billigere.

Det vil koste 1,1 mio. job i det amerikanske landbrug i 2035 - til gengæld vil det skabe 1 mio. nye job i den voksende bioteknologiske sektor, og dermed går det nogenlunde lige op.

Samtidig vil det have omfattende positive effekter for både klimaet, miljøet og naturen: Vandforureningen vil mindskes, knap to mio. hektar land alene i USA bliver frigjort, efterspørgslen på olie falder med 150 mio. tønder om året, og en gennemsnitlig amerikansk familie vil spare over 1.200 dollars om året grundet lavere fødevarepriser.

Den industrielle animalske produktion er en af de ældste, største og mest ineffektive fødevaresystemer i verden.

— Catherine Tubb, medforfatter til rapporten

"Det er ikke bare én disruption (en udvikling, der nedbryder et eksisterende marked, red.), men mange der kører parallelt, og hver enkelt overlapper den anden, forstærker og accelererer de andre," siger Tony Seba, medstifter af RethinkX og medforfatter til rapporten.

Tony Seba er ikke hvem som helst. Den MIT-uddannede ingeniør har udgivet flere bøger om disruption, bl.a. bestsellerbogen 'Clean Disruption of Energy and Transportation: How Silicon Valley Will Make Oil, Nuclear, Natural Gas, Coal, Electric Utilities and Conventional Cars Obsolete by 2030'. 

Han underviser på Stanford University, har holdt oplæg for bl.a. Google, J.P. Morgan og til klimatopmødet COP21, og så er han kommet med flere prognoser, der mere eller mindre har ramt plet. Han forudsagde, at prisen på li-ion-batterier ville falde 16 pct. årligt - tallet er på knap 20 pct - at elektriske biler med en rækkevidde på mindst 321 km ville være på markedet i 2018 til en pris på 35.000-40.000 dollars (236.000-270.000 kr.), og i 1993 forudså han en forestående internetrevolution på mobiltelefonerne.

I rapporten peger RethinkX bl.a. på præcisionsfermentering (PF) som fremtidens model, hvor mikroorganismer skaber proteinerne ved hjælp af en gæringsproces. Omkostningerne ved denne teknologi er faldet markant de senere år, samtidig med at teknologien er blevet bedre. Fortsætter prisen med at falde, vil det i 2035 være ti gange billigere at producere et protein ved hjælp af PF end på traditionel manér.

"Den industrielle animalske produktion er en af de ældste, største og mest ineffektive fødevaresystemer i verden. Moderne ingredienser og mad er ca. ti gange så effektive hele vejen rundt - lige fra land- og vandforbruget, til foder- og energiforbruget," siger medforfatter Catherine Tubb i en pressemeddelelse.

ØL-formand er skeptisk

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, ser dog med bekymring på tænketankens forudsigelse, da den ikke har meget med økologi at gøre.

"I økologien tænker man i fairness, kredsløb, sundhed og forsigtighedsprincippet. Det ændrer sig ikke, fordi man tror optimistisk på, at man kan ernære verdensbefolkningen med industrielt fremstillede kopiprodukter. Der er så meget mere i mad end proteiner, der kan fremstilles i en fermenteringsproces. Personligt foretrækker jeg at leve af mad, der kommer fra jorden," siger Per Kølster.

Derudover er han skeptisk over for forudsigelsen, der efter hans mening er forsimplet. Han tror ganske enkelt ikke på, at verden udvikler sig i den retning, uden at det får nogle afledte negative konsekvenser.

"Man skal læse sådan nogle jubelhistorier med et stort gran salt og tænke sig enormt meget om, fordi virkeligheden er langt mere kompleks. Der er en overdreven optimisme i det. Det tapper jo ind i en højteknologisk tankegang, men det løser eksempelvis ikke recirkuleringsproblemet," siger han med henvisning til at sikre økologernes forsyning af gødning i planteproduktionen.

Professor: Tidshorisonten er for optimistisk

Professor Mark Post, der i 2013 var den første i verden til at servere cellebaseret kød fra sit laboratorium i Maastricht, tror heller ikke, at det kommer til at gå helt, som RethinkX forudser: Han finder tidshorisonten alt for optimistisk.

"Selvom jeg er overbevist om, at den her transformation kommer til at ske, så er det overdrevent optimistisk at tro, at en betragtelig del af markedet i 2030 vil være overtaget af cellebaserede landbrugsprodukter," skriver han i en mail til Politiken.

Med hensyn til de fordele, som udviklingen ifølge rapporten medfører for klimaet og miljøet, peger Per Kølster på, at en kostændring med mindre kød vil have en lignende effekt:

"Træerne vokser altså ikke ind i himlen. Vi skal stadig have masser af mad at spise på verdensplan. Den helt store forandring ville komme, hvis vi kunne skabe global madkultur, som man for eksempel har haft i Asien, hvor man har spist langt mere plantebaseret og mindre kød."

RethinkX oplyser til Okologisk.nu, at rapporten er udarbejdet uafhængigt af økonomiske interesser. Den er delvist finansieret af egne midler og delvist af den filantropiske fond Tellus Mater Foundation, der er stiftet af James Arbib, som selv er en del af RethinkX. 

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik