Annonce

Annonce

Annonce

Nærbillede af en lastbil

Thise Mejeri vil afprøve en lastbil, der kører på brint, før man beslutter, om hele vognparken skal udskiftes. Planen er led i mejeriets ønske om at reducere sit klimaaftryk. Foto: Colourbox

Thise Mejeri vil køre på brint

Det økologiske mejeri Thise har planer om at udskifte sin vognpark fra diesel til brint og igangsætter derfor et forsøg næste år.

Fra 2021 skal én af Thise Mejeris i alt 10 lastbiler efter planen køre på brint. Det sker som led i mejeriets plan om at reducere sin CO2-udledning.

Viser det sig, at brintlastbilen fungerer, vil mejeriet "hurtigst muligt" udskifte de resterende ni lastbiler, så hele vognparken kommer til at køre på brint. Det skriver AgriWatch.

Ifølge adm. direktør Poul Pedersen står transporten for ca. 25 pct. af mejeriets energiforbrug, og alene udskiftningen af én diesellastbil vil reducere udledningen med 170 ton CO2 per år.

Han har ingen forventninger om, at investeringen bliver rentabel på den korte bane, men er overbevist om, at det i fremtiden vil gavne mejeriet.

"Vi er kendt for at tage nogle skridt til at starte med, som ikke ved første øjekast er en god forretning, men det bliver det. Jeg er overbevist om, at de fossile brændstoffer er noget, som udgår hurtigere, end man regner med," siger Poul Pedersen til AgriWatch.

Thise Mejeri har 70 andelshavere. 

Flere artikler fra samme sektion

Crowdfunding blev ingen genvej til øget vækst for selskab bag økologiske måltidskasser

Simple Feast dropper crowdfunding som middel til at sikre yderligere kapital til selskabets ambitiøse vækstplaner.

16-07-2021 2 minutter finansiering

Tyrekalve skal have en økologisk fremtid

Forskere ved Aarhus Universitet vil udvikle to koncepter for kalve- og ungdyrkød fra den økologiske mælkeproduktion. Koncepterne er baseret på græs, og det hele begynder med kalve, der får masser af mælk hos ammetanter.

16-07-2021 4 minutter

Designergødninger testes i marken

Nye teknologier gør det muligt at raffinere kløvergræs og designe økologiske gødninger med forskelligt indhold af næringsstoffer, bl.a. svovlsur ammoniak. Det kan være en vej til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

16-07-2021 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Forskning