Landbrugsmaskiner kører på en mark - i forgrunden ses afgrøder

Økologisk Landsforening forventer, at nye krav, som er sendt i høring, kan føre til tidligere udbetaling af arealtilskud. Foto: Joachim Kjeldsen

Udsigt til tidligere udbetaling af øko-arealtilskud fra 2020

Landbrugsstyrelsen har netop sendt en ny bekendtgørelse om økologisk arealtilskud i høring. Økologisk Landsforening forventer, at de nye regler vil føre til tidligere udbetaling af det økologiske arealtilskud, som i de senere år har været meget forsinket.

I de senere år har de økologiske landmænds likviditet været sat på prøve, fordi udbetalingen af det økologiske arealtilskud har været endog meget forsinket. En ny bekendtgørelse er netop sendt i høring af Landbrugsstyrelsen, og Økologisk Landsforening forventer, at de nye krav kan føre til tidligere udbetaling.


"Forsinkelserne har i alt for mange tilfælde skyldtes små afvigelser mellem areal i markblokken og ansøgt tilskud, hvilket har resulteret i, at mange sager har skullet behandles manuelt. Disse afvigelser skulle gerne forsvinde ved at markblokken låses fast, som det er forslået i høringsmaterialet," siger Sybille Kyed, der er landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening.

Det bliver dog tidligst fra 2020, at landmændene vil mærke resultatet af ændringerne. Økologisk Landsforening gør derfor opmærksom på, at der fortsat er et stort behov for, at alle Økologiske Arealtilskud for 2018 senest er udbetalt ved udgangen af første kvartal 2019. Det er en væsentlig tørkehjælp til økologerne.

Joachim Plaetner Kjeldsen er pressemedarbejder i Økologisk Landsforening.

Flere artikler fra samme sektion

Stort studie viser behov for global madrevolution for at sikre klodens fremtid

Meget mindre kød og meget mere grønt er nødvendigt for at modvirke klimaforandringerne og styrke befolkningens sundhed, konkluderer et hold af internationale forskere.

17-01-2019 4 minutter Klima & energiBæredygtighedForskning

OECD: Det er dyrt at lade landbruget slippe for en klimaindsats

Regeringen vil vente med at pålægge landbruget klimakrav og i stedet gå efter transportsektoren. Det er et dyrt valg, mener OECD.

16-01-2019 2 minutter Klima & energi

ØL: Selvfølgelig kan landbruget nedbringe sin klimabelastning

Det passer ikke, når klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) siger, at der endnu ikke findes metoder til effektivt at nedbringe landbrugets klimabelastning, lyder det fra Økologisk Landsforening.

15-01-2019 6 minutter Klima & energi