Annonce

Annonce

En maskine er ved at samle fældede træer

Menneskets arealanvendelse - særligt landbrug - er med til at true arterne. Foto: Colourbox

Vores aktiviteter truer med at udrydde 50 mia. års evolution

Menneskets aftryk, heriblandt landbrugsdriften, er så dominerende, at vi risikerer at slette mindst 50 mia. års samlet evolution.

Unikke dyrearter er under øget pres fra menneskets aktiviteter, hvilket bl.a. tæller landbrug. Faktisk er vi lige nu på vej til at udslette sammenlagt mindst 50 mia. års evolution. 

Det viser et nyt studie, der har analyseret arternes evolutionære historie og vurderet, hvor det er mest påkrævet at gribe hurtigt ind for at bevare arterne.

"Vores resultater understreger vigtigheden i at handle hurtigt for at bevare disse ekstraordinære arter og det tilbageværende habitat, som de har under det intense menneskelige pres," siger studiets medforfatter dr. James Rosindel fra Department of Life Science ved Imperial College London til universitetets hjemmeside.

Eftersom mange arter udvikler sig i separate evolutionære linjer, er der samlet set mange milliarder års evolution på spil, og forskerne vurderer, at det mulige samlede tab på 50 mia. års evolution endda er lavt sat.

Ved hjælp af to nye modeller, der viser dyrenes genetiske diversitet, og hvor tungt presset er på arterne, har forskerne fundet frem til, at særligt dele af det vestlige Indien og store områder i det sydøstlige Asien, hvor noget af verdens mest unikke evolutionære historie findes, er under hidtil uset pres fra menneskets aktiviteter. 

"Vores analyse viser den ufattelige størrelsesorden af tab, som vi kan risikere, hvis vi ikke arbejder hårdere for at redde den globale biodiversitet," siger hovedforfatter Rikki Gumbs, som i et blogindlæg om studiet skriver, at landbrug er den største årsag til tabet af biodiversitet.

Europa-Kommissionen har netop fremlagt sin biodiversitetsstrategi, der er tæt knyttet sammen med den nye fødevarestrategi, 'Farm to Fork', hvor målsætningen bl.a. er at øge det økologiske landbrugsareal i EU til 25 pct. og gøre det mere økonomisk attraktivt at dyrke jorden på en naturvenlig måde til gavn for biodiversiteten. 

Selvom EU ikke udgør de kritiske områder, som er fremhævet af forskerne, er biodiversiteten også under pres på europæisk jord trods hensigtserklæringer og internationale aftaler om at bremse tabet af arter.

For en uges tid siden udkom et andet biodiversitetsstudie, der med data over knap 30.000 arter viste, at tabet af arter lige nu langt overgår, hvad der er naturligt: 543 kendte arter er gået tabt de seneste 100 år - et tabstal, der normalt ville tage 10.000 år.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed