Annonce

Annonce

Et voksent vildsvin med en flok unger i naturen

Verdensnaturfonden kræver en tilbundsgående undersøgelse af vildsvinehegnets påvirkning på dyrelivet i området. Foto: Colourbox

WWF klager internationalt over det omstridte vildsvinehegn

Efter flere rådyr er blevet kvæstet af vildsvinehegnet, klager WWF nu til Bern-konventionen, som beskytter vilde dyr.

Det ca. 70 km lange vildsvinehegn ved grænsen til Tyskland skal efter planen stå færdigt i november, men nu forsøger Verdensnaturfonden (WWF) at sætte en stopper for byggeriet.

Efter at det er kommet frem, at flere rådyr er kommet til skade i hegnet, kræver WWF en videnskabelig undersøgelse af hegnets påvirkning af vilde dyr i området, og organisationen har derfor klaget til Bern-konventionen, der beskytter vilde dyr og deres levesteder. Det skriver dr.dk.

Bern-konventionen trådte i kraft i 1982 og har til hensigt at bevare europæiske vilde dyr og planter og naturlige habitater.  

“Vi vil ikke gå ikke ind i debatten igen, om hvorvidt hegnet virker mod svinepest. Vores fokus er alene at sikre, at hegnet ikke skader andre arter. Vil man ikke vil fjerne hegnet, så må man gøre noget andet for at beskytte arterne på andre måder,” siger Thor Hjarsen, seniorbiolog ved WWF, til dr.dk.

15 organisationen fra Danmark og Tyskland har tidligere klaget til EU over hegnet. EU-Kommissionen har efterfølgende bedt om en detaljeret vurdering fra de danske myndigheder. Kommissionen har ikke fundet noget bevis for, at et hegn kan betragtes som 100 pct. vildsvinesikkert.

Naturstyrelsen har tidligere lavet en screening af hegnets påvirkning på dyrelivet, men WWF betragtede dengang forarbejdet som “uvidenskabeligt” og “overfladisk”. Miljøstyrelsen, der er øverste myndighed i sagen, fandt dog Naturstyrelsens screening tilfredsstillende og vurderede, at der ikke var brug for yderligere vurderinger.

Ellen Margrethe Basse, der er professor i miljøret ved Aarhus Universitet, finder anlægsloven for vildsvinehegnet “kritisabel”:

“Det er ikke gået efter bogen. Det er ikke dokumenteret, at hegnet ikke medfører skade for forskellige vilde arter - endda i et særligt beskyttet Natura 2000-område,” siger hun til dr.dk.

Hegnet blev besluttet, ud fra argumentet om at det skal hjælpe med at forhindre spredningen af svinepest til Danmark. Økologisk Landsforenings formand for Svineudvalget, Randi Vinfeldt, har også bakket op om hegnet.

Flere artikler fra samme sektion

Forsker: Klimafokus må ikke gøre os blinde over for andre udfordringer

Mindre kød og madspild er vigtigt for at mindske landbrugets klimabelastning, men vi må ikke glemme de andre problemer, siger forsker.

20-11-2019 2 minutter Økologikongres 2019Bæredygtighed

Økologikongres tiltrækker rekordmange deltagere

Over 1.000 økologer og økologi-interesserede er til økologikongres i Vejle. Det er det største deltagerantal nogensinde.

20-11-2019 2 minutter Økologikongres 2019KlimaBæredygtighed

Økologisk Landsforening er blevet forfremmet

ØL er blevet udnævnt til såkaldt programorganisation på ulandsområdet. Det medfører et endnu tættere samarbejde med partnere i Uganda og Tanzania om økologi.

19-11-2019 3 minutter UlandsarbejdeUdlandØkologisk Landsforening