Annonce

Annonce

Et voksent vildsvin med en flok unger i naturen

Verdensnaturfonden kræver en tilbundsgående undersøgelse af vildsvinehegnets påvirkning på dyrelivet i området. Foto: Colourbox

WWF klager internationalt over det omstridte vildsvinehegn

Efter flere rådyr er blevet kvæstet af vildsvinehegnet, klager WWF nu til Bern-konventionen, som beskytter vilde dyr.

Det ca. 70 km lange vildsvinehegn ved grænsen til Tyskland skal efter planen stå færdigt i november, men nu forsøger Verdensnaturfonden (WWF) at sætte en stopper for byggeriet.

Efter at det er kommet frem, at flere rådyr er kommet til skade i hegnet, kræver WWF en videnskabelig undersøgelse af hegnets påvirkning af vilde dyr i området, og organisationen har derfor klaget til Bern-konventionen, der beskytter vilde dyr og deres levesteder. Det skriver dr.dk.

Bern-konventionen trådte i kraft i 1982 og har til hensigt at bevare europæiske vilde dyr og planter og naturlige habitater.  

“Vi vil ikke gå ikke ind i debatten igen, om hvorvidt hegnet virker mod svinepest. Vores fokus er alene at sikre, at hegnet ikke skader andre arter. Vil man ikke vil fjerne hegnet, så må man gøre noget andet for at beskytte arterne på andre måder,” siger Thor Hjarsen, seniorbiolog ved WWF, til dr.dk.

15 organisationen fra Danmark og Tyskland har tidligere klaget til EU over hegnet. EU-Kommissionen har efterfølgende bedt om en detaljeret vurdering fra de danske myndigheder. Kommissionen har ikke fundet noget bevis for, at et hegn kan betragtes som 100 pct. vildsvinesikkert.

Naturstyrelsen har tidligere lavet en screening af hegnets påvirkning på dyrelivet, men WWF betragtede dengang forarbejdet som “uvidenskabeligt” og “overfladisk”. Miljøstyrelsen, der er øverste myndighed i sagen, fandt dog Naturstyrelsens screening tilfredsstillende og vurderede, at der ikke var brug for yderligere vurderinger.

Ellen Margrethe Basse, der er professor i miljøret ved Aarhus Universitet, finder anlægsloven for vildsvinehegnet “kritisabel”:

“Det er ikke gået efter bogen. Det er ikke dokumenteret, at hegnet ikke medfører skade for forskellige vilde arter - endda i et særligt beskyttet Natura 2000-område,” siger hun til dr.dk.

Hegnet blev besluttet, ud fra argumentet om at det skal hjælpe med at forhindre spredningen af svinepest til Danmark. Økologisk Landsforenings formand for Svineudvalget, Randi Vinfeldt, har også bakket op om hegnet.

Flere artikler fra samme sektion

DF beskylder "socialisterne" for at modarbejde landbruget og klimaet

I en debat om, hvordan plantebaserede fødevarer kan bidrage til grøn omstilling, udtrykte DF's Morten Messerschmidt tydelig irritation over flere af sine politiske modstandere.

25-02-2020 7 minutter Klima,   Plantebaserede fødevarer

Midt i klimakrisen bruger EU millioner på at øge kødforbruget

Det vækker undren i Økologisk Landsforening, at EU har brugt næsten en halv mia. kr. på at støtte kampagner, der skal øge kødforbruget.

20-02-2020 4 minutter Klima,   EU,   Bæredygtighed,   Mere grønt mindre kød

Nu smækker EU døren i for to pesticider

Det bliver forbudt at importere og sælge frugt og grønt i EU, hvis fødevarerne indeholder rester af to pesticider mistænkt for at skade hjernens udvikling.

18-02-2020 2 minutter Pesticider,   EU