Annonce

Annonce

Høst af korn markarbejde

Behovet for foderkorn sammenholdt med produktionen i marken er set over en årrække tæt på balance. Arkivfoto

Danmark er selvforsynende med økologisk foderkorn, men mangler protein

Behov og produktion er i balance, når det gælder økologisk foderkorn, mens kun halvdelen af proteinforsyningen kan dækkes med danske afgrøder, vurderer Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

En stram forsyningssituation og voldsomme prisstigninger på korn og proteinfoder bekymrer i den økologiske branche. EU ser på mulighederne for at dispensere fra 100 pct. økologisk fodring, og foder- og markplaner bliver mange steder fintunet for at sikre større selvforsyning.

Vejen til national selvforsyning med korn er i realiteten ikke særlig lang, viser en frisk analyse fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Behovet for foderkorn sammenholdt med produktionen i marken er - set over en årrække - tæt på balance ifølge beregninger, som chefkonsulent Sven Hermansen har foretaget sammen med kvægkonsulent Arne Munk.

"Vi har et meget præcist overblik over arealanvendelsen og af bestanden af økologiske husdyr. Udbytter og foderplaner derimod er vi nødt til at anslå så kvalificeret, som det nu er muligt. Vi synes selv, at det billede, vi kan tegne, stemmer ret godt overens med det, vi hører fra erhvervet. Vi importerer foderkorn, men vi eksporterer også afgrøder, så i et normalt dyrkningsår er vi i princippet selvforsynende med foderkorn," forklarer Sven Hermansen.

Produktion og forbrug af økologisk foderkorn er tæt på at være i balance - med tørkeåret 2018 som undtagelse, viser analysen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug
Produktion og forbrug af økologisk foderkorn er tæt på at være i balance - med tørkeåret 2018 som undtagelse, viser analysen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Kilde: Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Kløvergræs skal dække en større andel

Skal behovet for protein også dækkes af indenlandsk producerede råvarer, rækker det nuværende areal ikke, selv hvis sædskifterne optimeres. For at dække behovet for foderprotein til det nuværende husdyrhold skal det økologiske areal øges med mindst 60.000-70.000 hektar, viser beregningerne.

Bælgsæd alene kan ikke dække behovet. Proteinkvaliteten passer fint til drøvtyggernes behov, men aminosyresammensætningen kan ikke tilfredsstille de enmavede, grisenes og fjerkræets behov.

Noget, der ligner en fuldstændig egenforsyning med økologisk protein, forudsætter, at bioraffineret græsprotein bliver tilgængeligt, at køernes proteinoptag fra kløvergræs øges, og at raps og øvrige olieplanter udgør en større andel af foderarealet.

"60.000-70.000 ha nyt økologisk omdriftsareal er en markant stigning i en tid med stor usikkerhed om markedsvilkårene. Men set i forhold til målsætningen om fordobling af det økologiske areal frem mod 2030, er det en nødvendig vækst. Det er dog en forudsætning for beregningerne, at dyreholdet er uændret. Øges det, og stiger efterspørgslen efter proteinafgrøder til fødevarer, skal arealet naturligvis øges yderligere for at sikre stabil forsyning," understreger Sven Hermansen.

Flere artikler fra samme sektion

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet

Nyt projekt vil udbrede den bedste praksis for landmandens økonomi

I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug stille skarpt på landmandens økonomi og afdække, hvilke tiltag på bedrifterne der fører til de bedste resultater på bundlinjen.

01-05-2024 3 minutter Økonomi,   Nyt fra Icoel

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug