Annonce

Erik Kristensen har sammen med kolleger i ØkologiRådgivning Danmark sammensat vinderblandingen i Efterafgrødekampen.

ØkologiRådgivning Danmark vinder efterafgrødekampen

Med et udbytte på 54 hkg/ha i vårbyg sætter ØkologiRådgivning Danmark sig tungt på førstepladsen i konkurrencen om at dyrke den bedste efterafgrøde på sandjord.

Efterafgrøder kan uden problemer fuldgøde vårbyg, hvis de er sammensat varieret og etableret tidligt. Det viser Sagros 'Efterafgrødekampen', hvis vinder blev afsløret tirsdag.

ØkologiRådgivning Danmarks efterafgrøde med 12 forskellige arter vinder suverænt kampen målt på udbyttet i en efterfølgende vårbyg: 54 hkg kerne på konventionel JB1-sandjord uden anden gødning end efterafgrøden. Det er godt 10 hkg mere end de nærmeste konkurrenter, DSV og SAGRO.

Vinderblandingen består af næsten lige dele vinterfaste og udvintrende arter. Ifølge planterådgiver Erik Kristensen, ØkologiRådgivning Danmark, er valget af vinterfaste arter formentlig årsag til sejren. Som den eneste har ØkologiRådgivning Danmark valgt rødkløver til sin blanding.

Blandinger med mange forskelligartede planter giver en alsidig rodvækst og bedre mulighed for at udnytte de tilstedeværende næringsstoffer i jorden
Blandinger med mange forskelligartede planter giver en alsidig rodvækst og bedre mulighed for at udnytte de tilstedeværende næringsstoffer i jorden. Foto: Erik Kristensen

"Der var blandinger med vinterært, der så bedre ud end vores, da de blev bedømt i efteråret, men i foråret var billedet omvendt. Det kan godt være, vinterært er vinterfast i England, men i Herning døde den for tidligt. Jeg tror, kvælstof i de øvrige blandinger er blevet frigivet for tidligt og ikke er kommet vårbyggen til gavn," lyder hans forklaring på den store forskel i udbytte blandt konkurrencens deltagere.

Der blev målt 4-6 graders frost seks gange i perioden oktober til februar.

Erik Kristensen er glad for sejren og især for det høje udbytte.

"Det viser, hvor langt vi kan komme i økologisk planteavl – også på sandjord uden gødning. Et udbytte på 54 hkg/ha er udtryk for, at vårbyggen er velgødet," konstaterer den erfarne efterafgrødenørd, der med kollegers hjælp har sammensat vinderblandingen.

Erik Kristensen påpeger, at man ikke skal stirre sig blind på frøprisen, når man vælger efterafgrøde. En vellykket  efterafgrøde tjener mange formål.

"Sammenlignet med måleblandingen, der bestod af honningurt, vinterrug, olieræddike og vårbyg, giver vores blanding et merudbytte på 18 hkg/ha. Det betaler en del, og samtidig kan man med en effektiv efterafgrøde spare omkostninger til både gødning, udbringning og ukrudtsbekæmpelse," forklarer Erik Kristensen.

Efterafgrødekampen blev skudt i gang i sommeren 2019 af Sagro. Deltagerne har haft frie hænder til at sammensætte blandingerne, der er etableret 29. juli 2019 med skiveskær i stub efter vinterbyg i storparceller. I hver storparcel er høstet 3x15 m2.

Efterafgrøderne er blevet bedømt efterår 2019 og forår 2020 på biomasse og biodiversitet samt slutteligt denne sommer på merudbytte i vårbyg sammenholdt med en måleblanding (pligtig efterafgrøde).

Foruden ØkologiRådgivning Danmark har deltagerne været DSV, Seges, Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark (FRDK) samt Sagro.

ØkologiRådgivning Danmarks vinderblanding

Blandingen består af 13 arter, hvoraf seks er vinterfaste (*). Seks arter er kvælstofsamlende. Der er udsået 41 kg/ha, og frøprisen er ca. 700 kr./ha.

 • 5 % olieræddike

 • 5 % radis

 • 2 % hør

 • 2 % honningurt

 • 3 % solsikke

 • 30 % vårært

 • 15 % fodervikke

 • 2 % rødkløver*

 • 2 % blodkløver*

 • 10 % vintervikke*

 • 10 % serradel*

 • 5 % alm. rajgræs*

 • 9 % vinterrug*

Flere artikler fra samme sektion

Anima lancerer offensiv kampagne mod Rema 1000

Rema 1000 undrer sig over Animas angreb på kædens salg af såkaldte turbokyllinger.

19-10-2020 4 minutter

Økologs rødkløver godkendt til medicinsk brug

Den fynske økolog og urteproducent Michael Mohr Jensen har fået rødkløver-produktet Regoros godkendt som fødevare til særligt medicinsk formål.

15-10-2020 1 minutter Produktudvikling,   Eksport,   Virksomheder

Økologisalget slår rekord i Italien

Økologien havde et særdeles stærkt halvår i Italien, hvor salget steg under corona-krisen.

15-10-2020 1 minutter Udland,   Detailhandel