Annonce

Annonce

Øko-Markdag 2022

For første gang i dansk landbrugs historie samarbejder en række aktører i år om at afholde en landsdækkende Øko-Markdag. Foto: Malthe Karstensen

Sammenhæng mellem mark og stald er ikke glemt til Øko-Markdag

Økologiske mælkeproducenter bør gøre mere for at øge proteinindholdet i græsmarkerne. Det fortæller ØkologiRådgivning Danmark til Øko-Markdag, hvor der også er fokus på helheden i det økologiske landbrug.

Den første landsdækkende Øko-Markdag herhjemme er onsdag i fuld gang. Erholm Gods på Fyn danner rammerne om arrangementet, og Innovationscenter for Økologisk Landbrug, der står bag dagen i samarbejde med en række økologiske rådgivningscentre og organisationer, forventer, at 500 gæster lægger vejen forbi i løbet af dagen.

Med mere end 75 demonstrationsparceller, der både tæller kornafgrøder, grøntsager, græs og proteinafgrøder til human konsum, er der masser at se og høre om for de planteavlsinteresserede.

Det er dog ikke kun planteavl, der er i fokus, for ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug skal arrangementet favne bredt. Øko-Markdag er da også inspireret af svenske Store Slätte Ekodag og tyske Öko-Feldtage, der ligeledes er landsdækkende arrangementer, hvor landmænd mødes for at udveksle erfaringer og få ny viden på tværs af alle grene af det økologiske landbrug.

Mere protein i græsset

I løbet af dagen afholdes flere faglige oplæg i det såkaldte ’Videnstelt’. Her tog kvægrådgiver Birgitte Høyer og planteavlsrådgiver Niels-Kristian Knudsen fra ØkologiRådgivning Danmark ordet før middagstid, hvor de fremhævede sammenhængen mellem mark og stald og samtidig talte ind i den aktuelle markedssituation med høje priser på proteinfoder.

”Jo mere råprotein, vi kan dyrke i vores græs, jo mindre skal vi købe os til i tilskudsfoderet. Det betyder altså noget på bundlinjen at få mere fokus på kløvergræsset,” sagde Birgitte Høyer og konkluderede, at der bør være endnu mere selvforsyning hos de økologiske mælkeproducenter.

Ifølge Niels-Kristian Knudsen er det netop i kløvergræsset, at landmændene har gode muligheder for at dyrke mere råprotein, bl.a. fordi kløvergræs oftest udgør størstedelen af foderrationen. Han rådede til at være særlig omhyggelig med etableringen.

”Den største enkeltfaktor for proteinindholdet er kløverprocenten. Hvis man vil have 15-20 pct. råprotein i slættet, så skal man ligge på 30-50 pct. kløver. Det kan godt være, at man kan få højere udbytter med en anden blanding eller med mere gødning, men det flytter ikke det store for selve andelen af kløver og proteinindhold. Hvad angår kløverandelen er det især etableringen, der er afgørende,” sagde Niels-Kristian Knudsen.

Samtidig kan man vedligeholde kløverprocenten ved bl.a. at være opmærksom på sin slæt-strategi.

”Det er vigtigt, at man ikke kommer for sent ud i 1. slæt. Fordøjeligheden falder markant efter 18. maj, og det gælder også for blanding 35. Den starter måske med et højere udgangspunkt, men udviklingen er den samme i alle blandinger,” sagde Niels-Kristian Knudsen.

Flere artikler fra samme sektion

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet

Nyt projekt vil udbrede den bedste praksis for landmandens økonomi

I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug stille skarpt på landmandens økonomi og afdække, hvilke tiltag på bedrifterne der fører til de bedste resultater på bundlinjen.

01-05-2024 3 minutter Økonomi,   Nyt fra Icoel

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug