Annonce

null

Styr den gamle goldko stramt op til kælvning

Fodringsekspert: Skal de økologiske malkekøer leve længere, skal strategien for goldkofodringen være knivskarp.

29. august 2019
Læsetid: 2 minutter
Julie Henriksen står i en stald med køer

Julie Henriksen koordinerer Økologisk Landsforenings aktiviteter for økologiske mælkeproducenter, der ønsker at arbejde strategisk med køernes holdbarhed og levealder. Foto: Karen Munk Nielsen

Flere økologiske mælkeproducenter retter i disse år fokus mod bedre holdbarhed og længere levealder hos malkekøerne i deres besætninger. 

Det er der mange gode grunde til, men uden en skarp strategi for goldkofodringen, risikerer man, at de gode intentioner falder til jorden. Det pointerer fodringsekspert og chefkonsulent i SEGES, Niels Bastian Kristensen.

"En græsbaseret fodring øger alt andet lige risikoen for mælkefeber, og problemet eskalerer med stigende alder hos køerne. Vil man have gamle køer, skal man virkelig optimere på produktionen af foder til goldkøerne," understreger Niels Bastian Kristensen.

Hvordan man griber det an, kan man høre, når Niels Bastian Kristensen holder oplæg om emnet 13. september ved et arrangement hos økologisk mælkeproducent Mikkel Juhl Nielsen på gården Karensminde ved Rønde.

Øget levealder har flere fordele

Bag arrangementet står Økologisk Landsforening og projektet ’Længe leve den økologiske malkeko’.

"Ved at øge køernes levealder i besætningen kan man reducere klimaaftryk og ressourcespild og samtidig opnå bedre dyrevelfærd og bedre økonomi. Men man hæver ikke bare lige køernes alder. Det kræver de rette strategier og tiltag i besætningen. Derfor inviterer vi til denne inspirationsdag hos Mikkel Juhl, som i en årrække har arbejdet med holdbarhed," fortæller projektleder Julie Henriksen, Økologisk Landsforening.

Foruden oplæg fra Julie Henriksen og Niels Bastian Kristensen, vil Mikkel Juhl Nielsen og kvægrådgiver Louise Hilligsøe, ØkologiRådgivning Danmark, præsentere strategier og data fra Karensmindes besætning på 175 økologiske jerseykøer. Strategien for længere levealder er forlænget laktation, der har sænket udskiftningsprocenten til ca. 25.

Alle er velkomne til arrangementet, der begynder kl. 10 og slutter med frokost kl. 13. Prisen for at deltage er 100 kr. pr. bedrift, så det koster ikke ekstra at tage medarbejderne med. Bindende tilmelding skal ske senest 6. september på okologi.dk/goldkofodring.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise