Annonce

Annonce

En vandhane med løbende vand

Der er fundet rester af pesticider i over 40 pct. af de danske drikkevandsboringer - i over 11 pct. af tilfældene var fundet over grænseværdien. Foto: Colourbox

Langt flere pesticidfund i drikkevandet end tidligere

Der er påvist pesticider eller nedbrydningsprodukter i fire ud af ti af de danske drikkevandsboringer.

Der er fundet rester af pesticider eller deres nedbrydningsprodukter i hele 41,1 pct. af de danske drikkevandsboringer. Heraf lå 11,4 pct. af fundene over grænseværdien på 0,1 mikrogram per liter. 

Det viser en ny opgørelse af Geus på baggrund af tal fra databasen Jupiter over vandprøver foretaget i 2018-19. Det skriver ing.dk.

Der er tale om en stigning i fundene siden den seneste rapport fra Geus udkom i 2017; dengang var der pesticidfund i 32,5 pct. af boringerne, og 10,5 pct. af dem lå over grænseværdien. Seniorforsker ved Geus Anders Risbjerg Johnsen gør dog opmærksom på, at tallene ikke er helt sammenlignelige, da man har lavet et bredere udtræk nu, men at der ikke er "meget forskel" på de to datasæt. 

Han mener, at stigningen afspejler, at det fra 1. juli sidste år blev obligatorisk for vandværkerne at undersøge for dimethylsulfamid (DMS), der er et nedbrydningsprodukt fra svampemidlerne tolyfluanid og dichlofluanid, der bl.a. er blevet brugt til bekæmpelse af svampesygdomme i frugt-, bær og grøntproduktionen samt maling og træbeskyttelse. 

Ingen af midlerne er tilladt i dansk landbrug længere, men ifølge ing.dk bruges dichlofluanid fortsat i udendørsmaling og træbeskyttelse.

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik