Annonce

Annonce

En dreng drikker vand af et glas

12 vandværker i ni kommuner har i dag dispensationer, der ikke lever op til EU's regler. Disse dispensationer skal nu gennemgås af kommunerne, for at vurdere om de kan trækkes tilbage. Foto: Colourbox

Miljøstyrelsen har brudt regler for vores drikkevand i syv år

I syv år har vandværker fejlagtigt fået dispensation til at overskride grænseværdien for pesticider. Miljøstyrelsen får heftig kritik fra miljøministeren og skærper nu kravene.

Stik imod EU-reglerne har danske vandværker de seneste syv år fået sammenlagt 65 dispensationer til at overskride kravværdierne for bl.a. pesticider i drikkevandet.

EU-Kommissionen har ellers på flere møder, hvor Miljøstyrelsen har deltaget, forklaret, hvordan reglerne skal forstås, og at mulighederne for dispensationer udløb i 2013, men den viden er ikke blevet bragt videre, og derfor har den danske praksis i årevis ikke levet op til EU-reglerne. Det får miljøminister Lea Wermelin (S), der angiveligt ikke var klar over sagen før nu, til at kritisere Miljøstyrelsen.

"Det er ubegribeligt for mig, hvordan den her praksis har kunnet fortsætte i så mange år, uden at Miljøstyrelsen har gjort departementet og skiftende ministre opmærksom på det. Særligt når Miljøstyrelsen har kendt til reglerne, og når det kommer lige efter en stor rigsrevisionssag i slutningen af sidste år i forhold til dispensationer til brug af pesticider i landbruget," siger Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Vi skal trygt kunne drikke det vand, som kommer fra vores vandhaner, og der skal være tillid til, at krav til beskyttelsen af drikkevandet bliver overholdt.

— Lea Wermelin, miljøminister (S)

Hun har derfor bedt Kammeradvokaten om at gennemgå hele drikkevandsområdet, og Miljøstyrelsen skal redegøre for sagen. Styrelsen skærper samtidig sin praksis og har sendt et brev til kommunerne om det.

"Vi skal trygt kunne drikke det vand, som kommer fra vores vandhaner, og der skal være tillid til, at krav til beskyttelsen af drikkevandet bliver overholdt. Derfor er det dybt kritisabelt, at Miljøstyrelsen i årevis har overhørt indvendinger fra EU-Kommissionen. Mit udgangspunkt er, at ulovlige dispensationer bør stoppes. De dispensationer, der stadig er gældende, skal nu gennemgås af kommunerne, så der bliver set på de retlige muligheder. Og så skal der selvfølgelig ryddes op de danske regler med det samme," siger Lea Wermelin.

Miljø- og Fødevareministeriet skal desuden afklare den juridiske ramme for drikkevandsdirektivets regler for dispensationer, hvilket skal ske med inddragelse af EU-Kommissionen.

12 vandværker i ni kommuner har i dag dispensationer, der ikke lever op til EU's regler. Disse dispensationer skal nu gennemgås af kommunerne, for at vurdere om de kan trækkes tilbage.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer dog ikke, at der er fare ved at drikke vandet fra hanerne, selvom der er overskridelser, men det betyder ikke, at tilladelserne er i orden, siger Lea Wermelin til dr.dk:

"Jeg vil gerne have, at vi også for de fremtidige generationer kan sikre, at man kan åbne for vandhanen og trygt drikke det vand, der kommer ud af hanen, uden at det skal renses først."

Miljøstyrelsen fik også kritik sidste år

Sagen får både Danmarks Naturfredningsforening, SF og Enhedslisten til at kritisere styrelsen.

Bl.a. lyder det fra SF's miljøordfører, Carl Valentin, i en kommentar til Ritzaus Bureau: "Sidst var det lemfældig håndtering af dispensation til fortsat brug af ikke-godkendte pesticider, og nu det her. Det er grotesk."

Her henviser han til Rigsrevisionens kritik sidste år af Miljøstyrelsen for dennes håndtering af dispensationer. Dengang handlede det om tilladelser til brug af pesticider, som enten var forbudt eller endnu ikke godkendt.

Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, påpeger på Twitter, at man med økologi helt undgår problemstillingen med pesticidforurening i drikkevandet.

Fremover har vandværkerne kun mulighed for at få dispensation for bestemte stoffer, hvis man finder rester af pesticider i vandet. Tidligere har de fået dispensation i op til tre år til at overskride kravene, hvis det vurderes, at det ikke har sundhedsmæssige konsekvenser for borgerne, oplyser Miljøstyrelsen.

Ritzaus Bureau har forsøgt at få et interview med Miljøstyrelsens direktør, Lars Hindkjær, men han har ikke ønsket at stille op.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT