Annonce

null

Driftsresultatet blev halveret for økologiske planteavlere i 2020

Økologiske planteavlere oplevede en halvering af driftsresultatet i 2020, mens der på alle økologiske bedrifter på tværs af produktionsgrene var en lille fremgang. Det er primært mælkeproducenterne, der trækker gennemsnittet op.

03. december 2021
Læsetid: 1 minutter
En traktør kører over en salatmark. I baggrunden ses en række træer.

Ved udgangen af 2020 havde en gennemsnitlig økologisk heltidsbedrift aktiver for 36,1 mio. kr. og gæld for 16,9 mio. kr. Foto: Kaj Lund Sørensen

Det gennemsnitlige driftsresultat for økologiske planteavlsbedrifter tog et markant dyk fra 762.000 kr. i 2019 til 359.000 kr. i 2020. Der var røde tal på bundlinjen, hvis man medregner den gennemsnitlige ejeraflønning. Det fremgår af regnskabsstatistikken for jordbrug 2020, der nyligt er publiceret af Danmarks Statistik.

Nedgangen skyldes ifølge statistikken blandt andet højere finansieringsomkostninger, herunder stigende forpagtningspriser.

For alle økologiske bedrifter på tværs af produktionsgrene steg driftsresultatet dog en smule til 533.000 kr. i 2020.

De økologiske mælkeproducenter klarede status quo i 2020 med et driftsresultat på lige over 1,2 mio. kr., hvilket var knap 20 pct. højere end hos deres konventionelle kollegaer. Modsat tjente den gennemsnitlige konventionelle planteavlsbedrift over dobbelt så meget som de økologiske planteavlere i 2020.

Større investeringer

Det hører med i tallene, at der var størst investeringer blandt de økologiske planteavlere. Økologerne investerede 1,4 mio. kr. i jordbrugsaktiver, hvoraf 0,5 mio. kr. var i køb af jord. De konventionelle planteavlsbedrifter brugte 0,8 mio. kr. på alle investeringer tilsammen.

Til gengæld var egenfinansieringen af investeringerne noget lavere for de økologiske planteavlere.

Tallene tager udgangspunkt i heltidsbedrifter.

Flere artikler fra samme sektion

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise

Tørkeindekset har aldrig været så højt så tidligt på året

Det har været et usædvanligt tørt forår indtil videre, og tørkeindekset har nu ramt et niveau, der ikke er målt lignende på denne tid af året. Danmark er et af de lande i Europa, der er hårdest ramt af tørke.

11-04-2025 3 minutter Vejr,   Klima