Annonce

null

Festival for økologiske korn-nørder

Kalø Økologisk Landbrugsskole lægger jord og hus til en international kornfestival 26.-28. juni. Her mødes landmænd og forskere, bagere og bryggere, forædlere og alle andre, der på den ene eller anden måde interesserer sig for korn og det, vi bruger kornet til.

19. marts 2019
Læsetid: 2 minutter
Modne kornaks

Der er lagt et omfattende program for den internationale kornfestival på Kalø med aktiviteter for både forskere, landmænd, virksomheder og almindelige borgere, der interesserer sig for mel og sundhed. Foto: Økologisk Landbrug

Alle sejl bliver sat til, når det internationale netværk Cerere inviterer til økologisk kornfestival i Danmark slutningen af juni. Festivalens ambition er at samle korn-nørder fra hele verden til tre dage med foredrag, workshops, besøg hos virksomheder og landbrug samt fremvisning af hundredvis af sorter i marken.

Her tre måneder før festivalen er der fuld gang i forberedelserne. En demonstrationsmark med flere hundrede parceller med alverdens kornsorter er f.eks. ved at blive anlagt på Landbrugsskolen af Agrologica-grundlægger Anders Borgen, der er ihærdig økologisk korn-forædler og specialist i gamle kornsorter og såkaldte populationssorter.

”Det bliver en imponerende opvisning af gamle sorter, danske økologiske sorter, konventionelle sorter, og sorter som bliver dyrket rundt om i Europa,” fortæller Anders Borgen, som gennem sit netværk har skaffet de mange små portioner udsæd hjem.

”Sorter fra Sydeuropa vil selvfølgelig ikke gro særligt godt her, men de kan alligevel bidrage til en god dialog om, hvad vi  prioriterer, når vi forædler efter økologisk kvalitetskorn,” tilføjer Anders Borgen, der forventer at kunne fremvise omkring 400 parceller med forskelligt korn i demonstrationsmarken.

Viden fra projekter

Økologisk Landsforening deltager også på festivalen og byder ind med viden om korn fra projekterne ØkoSort II, DIVERSify samt Mere kvalitetshavre. I sidstnævnte inviterer projektleder Jesper Fog-Petersen til dating for havreinteresserede landmænd, forædlere og virksomheder.

"Vi skal finde de rigtige kvalitetsparametre i fællesskab, så vi får fremavlet de rette havresorter og dyrket dem rigtigt. Det er ikke nødvendigvis samme havresort, der egner sig bedst til både havredrik, hønsefoder, bagning og gryn, så vi skal kende virksomhedernes forståelse af god havrekvalitet. Måske har de også nye produkter på vej med andre behov, end vi kender på nuværende tidspunkt," siger Jesper Fog-Petersen.

Arrangørerne lover desuden stande med brødbagning, melanalyser og prøvesmagning af bl.a. øl og gin på festivalen, der netop har åbnet for tilmelding.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise