Annonce

Annonce

Modne kornaks

Der er lagt et omfattende program for den internationale kornfestival på Kalø med aktiviteter for både forskere, landmænd, virksomheder og almindelige borgere, der interesserer sig for mel og sundhed. Foto: Økologisk Landbrug

Festival for økologiske korn-nørder

Kalø Økologisk Landbrugsskole lægger jord og hus til en international kornfestival 26.-28. juni. Her mødes landmænd og forskere, bagere og bryggere, forædlere og alle andre, der på den ene eller anden måde interesserer sig for korn og det, vi bruger kornet til.

Alle sejl bliver sat til, når det internationale netværk Cerere inviterer til økologisk kornfestival i Danmark slutningen af juni. Festivalens ambition er at samle korn-nørder fra hele verden til tre dage med foredrag, workshops, besøg hos virksomheder og landbrug samt fremvisning af hundredvis af sorter i marken.

Her tre måneder før festivalen er der fuld gang i forberedelserne. En demonstrationsmark med flere hundrede parceller med alverdens kornsorter er f.eks. ved at blive anlagt på Landbrugsskolen af Agrologica-grundlægger Anders Borgen, der er ihærdig økologisk korn-forædler og specialist i gamle kornsorter og såkaldte populationssorter.

”Det bliver en imponerende opvisning af gamle sorter, danske økologiske sorter, konventionelle sorter, og sorter som bliver dyrket rundt om i Europa,” fortæller Anders Borgen, som gennem sit netværk har skaffet de mange små portioner udsæd hjem.

”Sorter fra Sydeuropa vil selvfølgelig ikke gro særligt godt her, men de kan alligevel bidrage til en god dialog om, hvad vi  prioriterer, når vi forædler efter økologisk kvalitetskorn,” tilføjer Anders Borgen, der forventer at kunne fremvise omkring 400 parceller med forskelligt korn i demonstrationsmarken.

Viden fra projekter

Økologisk Landsforening deltager også på festivalen og byder ind med viden om korn fra projekterne ØkoSort II, DIVERSify samt Mere kvalitetshavre. I sidstnævnte inviterer projektleder Jesper Fog-Petersen til dating for havreinteresserede landmænd, forædlere og virksomheder.

"Vi skal finde de rigtige kvalitetsparametre i fællesskab, så vi får fremavlet de rette havresorter og dyrket dem rigtigt. Det er ikke nødvendigvis samme havresort, der egner sig bedst til både havredrik, hønsefoder, bagning og gryn, så vi skal kende virksomhedernes forståelse af god havrekvalitet. Måske har de også nye produkter på vej med andre behov, end vi kender på nuværende tidspunkt," siger Jesper Fog-Petersen.

Arrangørerne lover desuden stande med brødbagning, melanalyser og prøvesmagning af bl.a. øl og gin på festivalen, der netop har åbnet for tilmelding.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet