Annonce

Annonce

En flok høner går i noget bevoksning

Konklusionen fra et tidligere projekt blev, at mindst 80 pct. af råvarerne til foder kan komme fra egen bedrift, og går man en smule på kompromis med enkelte af næringsstofferne i foderet, kan man opnå 100 pct. egenforsyning. Arkivfoto: Tina Bøje Clausen

Foder til fjerkræ: Egne råvarer er stor økonomisk fordel

NYT FRA ICOEL: Økonomien ved selv at producere sine råvarer er svær at beregne, og beregningerne viste heller ikke nogen stor gevinst i et normalår som 2017. Men en beregning for 2022 viser en gevinst så stor, at det er nok til at redde en bedrift fra konkurs.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside.

Det seneste halve års store foderprisstigninger uden tilsvarende stigninger i ægnoteringen har bragt mange økologiske ægproducenter i en alvorlig økonomisk klemme. Værst ser det ud for producenter uden egenproduktion af foder. De skal indkøbe alt foder til den høje pris.

Derimod ser det noget bedre ud for producenter, der har en stor egenproduktion af foderråvarer. Her er det kun tilskudsfoderet, der stiger i pris. Gevinsten ved egenproduktion af foder er større, jo større andel af råvarer man selv producerer.

I projektet 'Den alsidige fjerkræbedrift' (Økologisk Landsforening 2016-2017) blev der med udgangspunkt i en økologisk ægproduktion med 18.000 høner, studeproduktion og 250 ha. planteavl lavet sædskifteplaner og gennemført fodringsforsøg. Målet var at undersøge, hvor høj grad af selvforsyning man kan opnå, og hvilke afgrøder man skal prioritere.

Konklusionen blev, at mindst 80 pct. af råvarerne kan komme fra egen bedrift, og går man en smule på kompromis med enkelte af næringsstofferne i foderet, kan man opnå 100 pct. egenforsyning med råvarer af landbrugsoprindelse – og helt økologisk.

Visse typer grovfoder kan bidrage med en ikke uvæsentlig andel af høners energibehov. En optimal udnyttelse af grovfoder vil derfor være en måde at mindske foderomkostningerne på, samtidig med at grovfoderet har gunstig effekt på sundhed og velfærd.

Stor økonomisk gevinst med nuværende priser

Økonomien ved selv at producere sine råvarer er svær at beregne, og beregningerne viste heller ikke nogen stor gevinst i et normalår som 2017. Hvis beregningen blev foretaget i 2022, ville gevinsten blive særdeles stor - stor nok til at redde en bedrift fra konkurs. Selvforsyning med foder gør fjerkræejendommen mere robust.

Mulighederne for selv at producere egnet økologisk foder til fjerkræ er beskrevet i to publikationer fra 2017 i projektet 'Den alsidige fjerkræbedrift'. Fjerkrækonsulent Niels Finn Johansen er medforfatter på begge publikationer:

  1. Kataloget 'Egenproducerede foderråvarer til økologisk fjerkræ' giver overblik over de vigtigste råvarer til foder. Det indeholder datablade på 17 tørfodermidler og 16 grovfodermidler med information om dyrkning, sædskifte, høst og opbevaring samt oplysninger om næringsndhold og evt. ernæringsskadelige stoffer, hvor disse data er tilstede.

  2. Rapporten 'Bedre samspil mellem mark og stald' har fokus på proteinfoder og særligt alternative grovfodermidlers rolle i forhold til fjerkræets næringsstofbehov og til sædskiftefordele i marken.

Flere artikler fra samme sektion

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet

Nyt projekt vil udbrede den bedste praksis for landmandens økonomi

I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug stille skarpt på landmandens økonomi og afdække, hvilke tiltag på bedrifterne der fører til de bedste resultater på bundlinjen.

01-05-2024 3 minutter Økonomi,   Nyt fra Icoel

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug