Annonce

Annonce

Vinterrug

Rug indeholder fra naturens hånd meget fytase. Der er dog sortsforskelle viser de seneste undersøgelser af korn fra høsten 2018-2019. Foto: Økologisk Landsforening

Hjemmeblandere kan udnytte naturlig fytase i rug

Rug indeholder fytase, som øger grises optag af fosfor. Rug i svinefoder kan derfor mindske behovet for tilsat fosfor og dermed også udledningen til miljøet gennem gødningen.

Fytase er et enzym i korn, der frigør fosfor, så det bedre optages i dyrene. Jo mere naturlig fytase i foderet, jo mindre er behovet for at tilsætte mineralsk fosfor til foderet, og dermed bliver miljøbelastningen fra fosfor i gødningen også mindre.

Naturlig fytase ødelægges af varmebehandling, og derfor er det hjemmeblandere, der umiddelbart har størst gavn af at optimere foderet mht. naturlig fytase. Foder i pilleform varmebehandles og mister derved fytasen. Sættes kornet i støb, øges fytasaktiviteten yderligere, fremgår det af en artikel i magasinet Svin.

Vil man udnytte den naturlige fytase, skal foderet optimeres med hensyn til indholdet af rug. Rug indeholder mest fytase efterfulgt af triticale, hvede og byg, mens havre stort set ikke indeholder fytase. 

Der er dog grænser for, hvor meget rug, der bør være i foder til svin, da rug er mere fiberholdigt og har et lavere energiindhold end fx hvede. Til gengæld kan rug øge kødprocenten, mæthedsfornemmelsen og give mere rolige dyr.

Flere artikler fra samme sektion

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark

Kompost fortjener langt mere opmærksomhed og større udbredelse

FAGLIGT TALT: Kompost indeholder efter komposteringen et stort og mangfoldigt mikrobielt samfund, der virker som biostimulant på jordens liv og omsætningen af næringsstoffer.

13-03-2024 3 minutter Fagligt talt,   Kompostering,   Planteavl,   ØkologiRådgivning Danmark

Økolog er vært for jersey-verdenskongres

I juni er Danmark værtsland for Jersey Verdenskongres, og en af de otte besætninger, der er valgt ud til at vise sine køer frem, er økolog Thomas Søgaard fra Tastum Jersey. Han benytter lejligheden til at slå et internationalt slag for dansk økologi.

13-03-2024 5 minutter Mejeri,   Events