Annonce

NATEXPO-21-PARIS--1600x300--CTA-GB.jpg

Annonce

GreenF-maj.png

Annonce

Daka-fra-august-compressed.jpg
Tina Bolding, Jan Bolding og Solvejg Horst står og snakker på en mark

Tina og Jan Bolding har fået sparring af Solvejg Horst Petersen fra ØkologiRådgivning Danmark (t.h.) til at lægge en langsigtet strategi for deres landbrug. Foto: Karen Munk Nielsen

Rådgiver: Sæt kursen med en strategi i en travl hverdag

Hvad drømmer du om? Spørgsmålet kan være svært at svare på, hvis mulighederne i hverdagen synes begrænsede, men drømme er vigtige, når man skal sætte en kurs for bedriften.

Hvis man ved, hvad man sigter efter, er chancen for at ramme større. Så enkelt kan formålet med en virksomhedsstrategi beskrives.

Strategien kan skifte, og målene ændre sig hen ad vejen. Det er kun naturligt, men uden et mål er det svært at sætte en kurs. Det er strategirådgiver Solvejg Horst Petersens udgangspunkt, når hun rådgiver landmænd.

»For unge landmænd er målet typisk at blive selvstændig ejer. Senere, når man er veletableret, kan det handle om, hvad der skal give energi og glæde de næste ti år. De har bygget og vækstet - så hvad nu? Endnu senere kan det handle om exit strategier, generationsskifte og at sikre tilværelsen som pensionist,« forklarer Solvejg Horst Petersen, ØkologiRådgivning Danmark, der møder behovet for en virksomhedsstrategi i mange afskygninger.

Økonomi er altid en del af strategiprocessen men ofte indirekte, forklarer hun.

»Det handler næsten altid om frihed. Frihed til at overdrage eller sælge ejendommen, frihed til at vælge at gøre noget andet om 10 år, frihed til selv at træffe beslutninger, frihed til mere tid med familien. Det er i den sammenhæng, vi diskuterer de økonomiske mål, der er nødvendige for at opnå friheden,« siger hun.

Gør drømmene klare

Første trin i strategiprocessen er at gøre sig sine drømme klart.

»Det kan være svært at sige, hvad man drømmer om, især hvis man synes, mulighederne i hverdagen er begrænsede. Men drømme er vigtige, for der ligger værdier og energi i drømmene. De giver godset til at sætte kursen for bedriften,« forklarer Solvejg Horst Petersen.

Efter den indledende fase skal drømmene omsættes i målsætninger fra den helt overordnede til de meget detaljerede, der kan udmøntes i målbare nøgletal. Alt samles i en rapport, der ikke nødvendigvis fylder mange sider. Kan det gøres kort og enkelt, er det som regel udtryk for en gedigen proces, mener Solvejg Horst Petersen.

Et strategiforløb kan være kort eller langt. Hun anbefaler en koncentreret proces over nogle måneder.

»Der skal være god tid til at tænke sig om mellem møderne, men omvendt er det også vigtigt at holde momentum og sørge for, der er fremdrift i processen. Andre rådgivere tager oftest over, når det bliver meget konkret, og handleplanerne skal føres ud i livet, men i mange forløb aftaler vi også opfølgningsmøder efter et halvt til et helt år, fordi det hjælper med at fastholde kursen,« forklarer hun.

Flere artikler fra samme sektion

Nye fund overrasker forsker: Kød og mælk belaster klimaet mere end hidtil antaget

Kød- og mejeriproduktionen står for næsten 60 pct. af fødevaresektorens samlede udledning - dobbelt så meget som udledningen forbundet med produktionen af planter til human konsum.

17-09-2021 4 minutter Forskning,   Klima

Royal øko-whisky fra Thy udsolgt på 18 minutter

I anledningen af Dronningens besøg lavede Thy Whisky en særlig royal aftapning med efternavnet ”Rex”, og det har de næppe fortrudt.

17-09-2021 1 minutter Afsætning

Plastic Change inviterer til global event mod plastikaffald

Sidste år deltog 166 lande og mere end 11 millioner mennesker i World Cleanup Day. I morgen kan du igen være med til at indsamle plastikaffald i naturen.

17-09-2021 4 minutter Emballage