Annonce

Annonce

Mulen på en ko ses på nært hold

En nylig rapport fra Klimarådet viser, at der er behov for at nedbringe udledningen af metan fra landbruget, hvis Danmark skal leve op til sin del af Paris-aftalen, og det har betydning for hele den danske kvægproduktion. Foto: Colourbox

Eksperter: Regeringens klimaplan for landbruget batter ikke

Regeringens forsøg på at frede arbejdspladser i landbruget betyder, at der formentlig vil blive tabt endnu flere arbejdspladser i andre brancher, når en CO2-afgift i landbruget bliver indført.

Selvom den nye regering har bekræftet, at der kommer en CO2-afgift i landbruget, er det ikke noget, der får eksperter til at klappe i hænderne. Faktisk frygter de, at regeringens oplæg vil ende med at blive endnu dyrere for samfundet, end en afgift ellers kunne have været.

Det skriver dr.dk.

Baggrunden er, at regeringen i sit grundlag skriver, at en CO2-afgift samlet set ikke må koste arbejdspladser eller konkurrenceevne - der er intet om at ændre på landbrugets sammensætning, som primært høj grad består af kød og mejeriproduktion.

Miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen siger til dr.dk, at regeringens afgift ikke vil få os i mål og henviser til de miljøøkonomiske vismænds beregning om, at det er umuligt at skære de nødvendige fem mio. ton drivhusgasser fra landbruget uden at gå ned i produktion og dermed miste arbejdspladser.

Ved at friholde landbruget skal andre dele af samfundet finde flere reduktioner, hvilket er relativt dyrere end at finde dem i landbruget, og det risikerer at koste endnu flere arbejdspladser, end det havde gjort i landbrugsbranchen, forklarer han.

Også Klimarådet er skeptisk, fordi der ikke i regeringsgrundlaget er fokus på mindre kød og flere planter. De fleste arbejdspladser i landbruget følger nemlig med husdyrene, og hvis arbejdspladserne skal fastholdes, betyder det også, at antallet af dyr skal fastholdes.

En nylig rapport fra Klimarådet viser, at der er behov for at nedbringe udledningen af metan fra landbruget, hvis Danmark skal leve op til sin del af Paris-aftalen, og det har betydning for hele den danske kvægproduktion.

"Det er kvæget, der er den tunge udleder af metan. Og det er et selvstændigt fokuspunkt, at metanudledningerne gerne skulle hurtigt ned, fordi det er den måde, vi hurtigst kan få reduceret de samlede udledninger af drivhusgasser," siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, til dr.dk.

Flere artikler fra samme sektion

FN-rapport nedtonede kødets klimabelastning - nu kritiserer forskere rapporten for at misbruge deres studie

FN's fødevareorgan, FAO, har gennem årene nedjusteret kødets klimaaftryk. Senest har FAO inddraget et studie, der angiveligt skulle vise en beskeden effekt ved at spise mere plantebaseret. Forfatterne bag studiet kritiserer nu rapporten for flere grove fejl.

07-05-2024 9 minutter Udland,   Klima

Det er vigtigt, at landbrugets nyudviklede klimaberegner bliver grundlaget for klimaafgiften

POLITISK KLUMME: Det er helt afgørende, at vores politikere, der skal tage beslutning om klimaafgiften, ved, at de ikke må bruge Svarer-udvalgets klimaregnskab som grundlag for afgiften. Regnskabet er for simpelt, og dermed giver det ikke et retvisende resultat.

03-05-2024 4 minutter Klumme,   Politik

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

29-04-2024 4 minutter Miljø,   Pesticider