Annonce

Annonce

Flere forskere har gennem de seneste måneder advaret mod chlorpyrifos, som bl.a. findes i citrusfrugter og bananer, og ifølge Helle Raun Andersen giver det god mening, at både Salling Group og Coop har valgt at droppe de konventionelle bananer, da deres leverandører ikke kan garantere, at bananerne er fri for den omdiskuterede insektgift.

Forsker: Vi har advaret imod chlorpyrifos i mange år

For Helle Raun Andersen, lektor i miljømedicin på Syddansk Universitet, er det en god nyhed, at Coop og Dansk Supermarked fra nytår ikke vil sælge bananer produceret med pesticidet chlorpyrifos. Det kan nemlig skade hjernens udvikling i fostertilstanden.

”Chlorpyrifos er ikke et behageligt stof, og jeg synes bestemt, at det skal ud af vores fødevarer. Der er ingen tvivl om, at det kan skade hjernens udvikling i fostertilstanden”.

Så klart lyder det fra Helle Raun Andersen, lektor i miljømedicin på Syddansk Universitet. Her forsker hun i effekterne af pesticider og hormonforstyrrende stoffer i vores kroppe.

Pesticidet Chlorpyrifos er en insektgift, der er designet til at lamme nervesystemet hos skadedyr i blandt andet banan- og citrusplantager. Desværre tyder meget på, at det også hindrer udviklingen af menneskehjernen i de tidligste stadier af forstertilstanden.

Top 10 over fund af chlorpyrifos i danskernes fødevarer

  • Mandariner: 155 fund i 306 prøver
  • Appelsiner: 142 fund i 310 prøver
  • Grapefrugt: 74 fund i 158 prøver
  • Citroner: 61 fund i 143 prøver
  • Pomeloer: 26 fund I 38 prøver
  • Æbler: 20 fund I 183 prøver
  • Bananer: 17 fund I 219 prøver
  • Pærer: 14 fund i 124 prøver
  • Vindruer: 9 fund i 295 prøver
  • Chilifrugter: 5 fund i 39 prøver

”Chlorpyrifos er tilfældigvis et af de stoffer, vi har rigtig gode data på. Forskning fra USA viser et af de klareste beviser på, hvordan et konkret pesticid påvirker menneskehjernens udvikling hos fosteret, siger Helle Raun Andersen og henviser til studier fra New York, hvor der i en periode blev sprøjtet indendørs med chlorpyrifos mod skadedyr som kakerlakker.

”Efterfølgende har man konstateret en direkte sammenhæng mellem koncentrationer af chlorpyrifos i navlestrengsblodet ved børnenes fødsel og et fald i børnenes iq og deres motoriske udvikling. Vi har advaret mod det her stof i mange år – selv om producenterne har påstået, at det ikke var farligt, siger Helle Raun Andersen.

Hun har hæftet sig ved, at EU’s Fødevareagentur EFSA foreslår, at godkendelsen af chlorpyrifos ikke forlænges fra 2020. Og det samme gælder for det beslægtede insektmiddel chlorpyrifos-methyl.

Helle Raun Andersen påpeger, at chlorpyrifos også bruges i produktion af citrusfrugter, æbler og vindruer.

”Derfor er det en god idé for navnlig gravide – eller dem, der planlægger at blive det – at købe produkterne økologiske”, siger Helle Raun Andersen.


Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage