Annonce

Annonce

Høns går ude i flok bag et hegn

Fødevarestyrelsen opretter en beskyttelses- og overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Hokkerup. Fotoet her er ikke af den pågældende besætning. Foto: Colourbox

40.000 høns skal aflives efter fund af fugleinfluenza

Der er udbrudt fugleinfluenza i en hønsebesætning nær Aabenraa, og derfor skal besætningen nu aflives.

Fødevarestyrelsen går fredag morgen i gang med aflivningen af ca. 40.000 høns i en besætning ved Hokkerup syd for Aabenraa. Det sker, efter at der er konstateret fugleinfluenza i besætningen.

Aflivningen sker i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og skal begrænse smitterisikoen og minimere dyrenes lidelser, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse . Sygdommen smitter kun yderst sjældent mennesker, men er dødelig for fuglene.

Fødevarestyrelsen opretter dels en tre km beskyttelseszone, dels en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning.

I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.

Styrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af den ramte ejendom er afsluttet.

Også udbrud andre steder

I søndags kunne styrelsen også bekræfte - på baggrund af analyser fra Statens Serum Institut - at der var udbrud i både Sønderjylland og Sjælland.

Tæt på Ruds-Vedby i Sydvestsjælland er en kalkunfarm med næsten 40.000 dyr ved Ruds-Vedby smittet, og det samme gør sig gældende i Tinglev i Sønderjylland med en besætning på 22.000 æglæggende høns.

Fugleinfluenza kan blive spredt via vilde fugle, fugleklatter og døde fugle, og blive slæbt med ind i fjerkræindhegninger, når deres ejere går ind til dyrene. Fødevarestyrelsen anbefaler, at ejerne sikrer sig, at vilde fugle ikke kan komme ind i indhegningerne. Hvad enten man har hobbyfjerkræ eller er professionel fjerkræavler, anbefaler styrelsen, at man som minimum skifter og desinficerer fodtøj, inden man går ind til sine fjerkræ.

Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza. Du skal i så fald kontakte en dyrlæge.

Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på appen 'Fugleinfluenza Tip'.

Flere artikler fra samme sektion

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet