Annonce

Annonce

Annonce

Med bogen ’De gamle sorter af vore køkkenurter’, har Svend Erik Nielsen skrevet et imponerende værk om de skandinaviske køkkenurters historie frem til 1950. Foto: Irene Brandt

En sort på bordet, er en sort bevaret

Svend Erik Nielsen har været vidt omkring på biblioteker, frødatabaser og frøkataloger på jagt efter beskrivelser af de gamle grønsagssorter. Det er der kommet en bog ud af.

På temadagen i december om jordbrugets plantegenetiske ressourcer præsenterede Svend Erik Nielsen fra Frøsamlerne sit imponerende værk: 'De gamle sorter af vore køkkenurter'.

I bogen beskriver han urternes historie fra tiden før 1950, hvor konsolideringen af den internationale frøhandel medførte multinationale opkøb af skandinaviske frøfirmaer, hvorefter mange sorter endte med at forsvinde fra hylderne i frøfirmaerne.

”En sort på bordet, er en sort bevaret. De gamle sorter af køkkenurter bliver ikke vedligeholdt og bevaret blot ved at blive opbevaret i en genbank. De skal ud i dyrkning og op i gryderne. Det er med grønsager, som med musik. De skal ’klinge’ i den virkelige verden og ikke ligge hengemt på hylderne i et genbibliotek! Frøene skal bevæge sig fra ex situ til in situ over on the farm til on the table,” skriver Svend Erik Nielsen i indledningen til bogen. 

Når han ikke samler på og skriver om urtefrø, er han organist i Silkeborg.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Bovbjerg Økologi er kåret som Årets Frontløber 2020

Med kåringen af Poul Bovbjerg som Årets Frontløber ønsker Dyrenes Beskyttelse at fremhæver Henrik Bovbjergs unikke arbejde med at fremavle grise, der er bedre egnet til økologisk produktion.

23-11-2020 2 minutter Dyrevelfærd

Tre ting, du skal vide om livet om marken

Landbrugsproduktion behøver ikke at være på bekostning af et rigt insekt- og dyreliv, mener økologikonsulent, der opfordrer til at give plads til mere liv i og ved markerne

20-11-2020 5 minutter

Eksperter vil undersøge skovlandbrugets potentiale i Danmark

Med hjælp fra fire økologiske skovlandbrug skal eksperter de næste fire år undersøge skovlandbrugets effekt, afsætningsmuligheder, og hvordan konceptet kan videreudvikles.

20-11-2020 5 minutter Skovlandbrug