Annonce

Annonce

Svend Erik Nielsen står med bogen 'De gamle sorter af vore køkkenurter'

Med bogen ’De gamle sorter af vore køkkenurter’, har Svend Erik Nielsen skrevet et imponerende værk om de skandinaviske køkkenurters historie frem til 1950. Foto: Irene Brandt

En sort på bordet, er en sort bevaret

Svend Erik Nielsen har været vidt omkring på biblioteker, frødatabaser og frøkataloger på jagt efter beskrivelser af de gamle grønsagssorter. Det er der kommet en bog ud af.

På temadagen i december om jordbrugets plantegenetiske ressourcer præsenterede Svend Erik Nielsen fra Frøsamlerne sit imponerende værk: ‘De gamle sorter af vore køkkenurter’.

I bogen beskriver han urternes historie fra tiden før 1950, hvor konsolideringen af den internationale frøhandel medførte multinationale opkøb af skandinaviske frøfirmaer, hvorefter mange sorter endte med at forsvinde fra hylderne i frøfirmaerne.

”En sort på bordet, er en sort bevaret. De gamle sorter af køkkenurter bliver ikke vedligeholdt og bevaret blot ved at blive opbevaret i en genbank. De skal ud i dyrkning og op i gryderne. Det er med grønsager, som med musik. De skal ’klinge’ i den virkelige verden og ikke ligge hengemt på hylderne i et genbibliotek! Frøene skal bevæge sig fra ex situ til in situ over on the farm til on the table,” skriver Svend Erik Nielsen i indledningen til bogen. 

Når han ikke samler på og skriver om urtefrø, er han organist i Silkeborg.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Skårlæg korn nu og få en bekvem høst

FAGLIGT TALT: Hvis der er kraftigt ukrudt, kraftigt udlæg eller efterafgrøder i afgrøden bliver tærskningen væsentligt nemmere, hvis afgrøden er skårlagt først.

04-08-2020 1 minutter Fagligt talt

Stærke efterafgrøder skal sås tidligt

FAGLIGT TALT: De helt kraftige og stærke efterafgrøder får man kun hvis man får dem sået tidligt.

04-08-2020 2 minutter Fagligt talt,   ØRD

Du kan være med til at omlægge en bid af Solskinsøen

Hen over sommeren har Bornholms Økojord A/S solgt aktier for 373.360 kr., så der er stadig et stykke vej til målet, men folkene bag det nye initiativ er optimistiske.

04-08-2020 4 minutter Omlægning