Annonce

Annonce

Nærbillede af klove

Dårlige klove påvirker både dyrenes appetit og ydelse, og derfor understreger Fødevarestyrelsen, at der er god fornuft og økonomi i at sætte ind over klovlidelser. Foto: Sofie Skovsgaard

Fødevarestyrelsen kontrollerer klovsundheden

Hen over efteråret kontrollerer Fødevarestyrelsen malkekøernes klovsundhed for at sætte ind mod klovlidelser.

Fra 1. september til og med november starter Fødevarestyrelsen en ny kontrolkampagne, der skal undersøge, om landmændene er blevet bedre til at tage sig af klovlidelser blandt malkekøer.

I 2015 viste det sig nemlig, at 28 pct. af landmændene ikke overholdt reglerne om dyrevelfærd, da styrelsen sidst undersøgte klovsundheden.

"Vi ved, at lidelser i køernes klove er smertefulde og påvirker trivsel og velfærd. Derfor er det vigtigt, at den enkelte landmand holder øje med dyrene og samarbejder med sin dyrlæge om behandlingen af lidelser," siger Christian Strøyer, enhedschef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge dyrevelfærdsloven har landmanden pligt til at overvåge sundhed i kvægets klove samt at påbegynde behandling af klovlidelser. Dårlige klove påvirker både dyrenes appetit og ydelse, og derfor understreger Fødevarestyrelsen, at der er god fornuft og økonomi i at sætte ind over klovlidelser.

"Vi undersøger klovsundhed bl.a. ved at se på, hvordan dyrene bevæger sig rundt, og om de har en sund og naturlig adfærd. Vi kontrollerer også, om landmanden gennemfører mindst to årlige kloveftersyn, samt hvilken behandling og medicin de syge dyr har fået," siger Christian Strøyer.

Kontrolkontrolkampagnen

Fødevarestyrelsen vurderer og kontroller:

  • Omfanget af halte køer i besætningerne
  • Beskæring af klove, det skal udføres efter behov
  • Behandling af halte køer, medicinering og evt. opstaldning i sygeboks
  • Adgang til udstyr, som er nødvendigt for at kunne undersøge og behandle klove
  • Kloveftersyn to gange om året, hvoraf mindst ét bliver foretaget af en dyrlæge eller ekstern klovbeskærer
  • Medicinering. Fødevarestyrelsen kontrollerer, om dyrlægens anvisninger er blevet fulgt og behandlingen registreret

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg