Annonce

null

Rapport: Ingen grund til bekymring over medicinrester i slam fra byer

Danske forskere anser det for usandsynligt, at overførsel af medicinrester fra husdyrgødning til afgrøder er et problem for menneskers sundhed, og de vurderer med sikkerhed, at medicinrester i biogødning ikke bør føre til bekymring.

31. august 2020
Læsetid: 2 minutter

Ifølge en ny rapport kan man konkludere, at medicinrester overført fra biogødning fra spildevand ikke giver anledning til bekymring.

Jakob Magid har forsket i recirkulering i mange år, og med afsæt i en ny dansk forskningsrapport, mener han, at bekymringen for medicinrester i biogødning er ubegrundet.

»Der er tilstrækkelig viden til at konkludere, at medicinrester overført fra biogødning fra spildevand ikke giver anledning til bekymring,« hedder det i hans vurdering af forskningsrapporten.

Ifølge Jakob Magid, der er lektor og forsker ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, hævdes det ofte, at spildevandsslam er fyldt med medicin og kvindelige kønshormoner. 

»Dette er ikke korrekt. Da mange af disse stoffer er vandopløselige, vil de for en stor del blive udvasket fra slamfraktionen og forblive i vandet der udledes til vandmiljøet,« siger han.

Der er derimod klare beviser på, at hyppigheden af antibiotikaresistensgener i jorder er øget siden omkring 1940, hvor man begyndte at bruge antibiotika. Der er dog ikke foretaget systematiske studier af den relative betydning, som forskellige kilder bidrager med, og ifølge Jakob Magid er der behov for mere forskning på området.

»Selvom der endnu er tale om spredt viden, er der ingen tvivl om, at både husdyrgødning og biogødning fra slam udgør kilder til opbygning af resistens,« vurderer han.

Alligevel vurderer han, at bekymringen for medicinrester i biogødning er overdrevet.

»Hvad angår antibiotikaresistens er det under danske forhold sandsynligt, at spredning fra gødning via jord til mennesker udgør en langt mindre risiko end f.eks. internationale rejser,« forklarer Jakob Magid med henvisning til et dansk studie af medicinindholdet i toiletterne på internationale fly, som landede i Danmark.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise