Annonce

Annonce

To høner går på en græsmark

Hobbyejere i den nyoprettede zone skal senest 7. februar 2020 registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen på e-mail 10@fvst.dk og oplyse deres adresse, samt hvor mange høns de har. Foto: Colourbox

Fugleinfluenza fundet i økologisk hønsebesætning

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i et økologisk hønsehold i Nordjylland.

50.000 æglæggende høner skal aflives, efter at Fødevarestyrelsen har konstateret fugleinfluenza i et hønsehold nær Sæderup syd for Aalborg. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Der er tale om den lavpatogene fugleinfluenza af typen H5N1, der betragtes som mild og ikke anses som farlig for mennesker.

Den medfører heller ikke døden for de fleste fjerkræ, ligesom det ikke er alle, der viser sygdomstegn. Der er dog risiko for, at de inficerede dyr kan smitte andet fjerkræ, og at virus kan ændre sig til den højpatogene type med en dødelighed på op mod 100 pct. Det scenario skal aflivningen forhindre.

Styrelsen har desuden oprettet en zone med særlige restriktioner på én km uden om besætningen. Det betyder, at hverken private eller professionelle fjerkræejere i området må flytte fjerkræ, andre fugle samt æg ud af, ind i eller inden for zonen. Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs. 

Hobbyejere i zonen skal senest 7. februar 2020 registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen på e-mail 10@fvst.dk og oplyse deres adresse, samt hvor mange høns de har.

Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men der er store variationer i de forskellige fuglearters følsomhed med hensyn til at udvikle egentlige symptomer på sygdommen. Kalkuner og høns er de mest følsomme, mens vandfugle generelt er langt mere modstandsdygtige, oplyser Fødevarestyrelsen på sin informationsside om fugleinfluenza.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud