Annonce

Annonce

Kløvergræsmark

Kløvergræsmark i sommerblomstring. Arkivfoto: Økologisk Landbrug

Kløvergræsmarken til vinter

En stor del af dine græsmarker skal også være i topform som græsmarker næste år, derfor er det vigtigt, at de bliver trimmet her i efteråret.

Af Ekstern skribent
11. oktober 2019, 13:11
Læsetid: 3 minutter


Af: Carsten Marcussen, ØkologiRådgivning Danmark


KRONIK: Der, hvor problemerne som oftest kan blive størst, er afgræssede marker, hvor der er totter med langt græs. Hvis der står et helt eller et halvt slæt, hvor marken måske er for blød, eller som du ikke har brug for til vinterfoder, kan det også blive et problem for markernes overvintring. Derfor tjek dine kløvergræsmarker her omkring 1. oktober og få et overblik over, hvor der skal sættes ind. Hvis der skal tages et slæt/afpudses, så bør det gøres senest 10.-15. oktober, så græs og kløver får lov at gro lidt igen inden vinter. Når man kører på marken, specielt i et vådt efterår som i år, kan man gøre stor skade på væksten, og desuden vil der blive dannet en masse lattergas, som er en særdeles skadelig klimagas.

Carsten Marcussen
Carsten Marcussen. Arkivfoto: ØkologiRådgivning Danmark

En bedre og billigere måde er at bruge kvierne, det er mere skånsomt for marken. De kan oftest gå ude indtil jul eller lige efter nytår. Forudsat naturligvis at de har nok godt foder, altså kløvergræs, så de trives og vokser, og at de har et tørt sted at ligge. Det er godt at have et flytbart skur, men gode læhegn og bevoksninger kan gøre det, så længe det er almindeligt dansk efterårsvejr.

Det vigtigste er at få afgræsningsmarkerne pudset af, så den ikke går til vinter med tuer af højt græs, for så får vi næsten helt sikkert bare pletter i marken efter sneskimmel. Det er også nemmest at sætte kvierne på de marker, der er hegnet.

De marker, der ikke er hegnet, er der måske heller ikke vand på? Nu drikker kvierne nok ikke så meget her i efteråret, men de skal jo have vand. Har du overvejet, om en vandings-vogn kan være en fornuftig investering? Køerne kan afgræsse længere væk fra stalden og æde mere græs, hvis der er vand ude på marken, så de ikke skal gå langt efter det.

Og så er der hegnet: Hvis ikke du har investeret i hurtigt opsætteligt og flytbart hegn endnu, så er anledningen der måske nu. Det kan gøre god gavn gennem hele vækstsæsonen, så man kan få lavet noget ordentligt foldskifte med rotationsafgræsning, hvor køerne hver dag får et nyt stykke friskt græs, hvor der ikke har gået kreaturer i mindst 15 dage – og gerne flere. Inspiration til hegns-grej kan fås, hvis man på internettet søger på: ”Øg udbytterne med nyt græs til køerne hver dag”, så kommer der en artikel fra fagmediet Økologisk frem, med referat fra et møde i Oksbøl om smarte hegnssystemer.

Det er meget vigtigt hele tiden at have for øje, at der ikke græsses for langt ned, græsset bør være 7-8 cm højt, når kreaturerne skal videre til næste mark eller på stald, af hensyn til marken men især af hensyn til at dyrene har nok at æde, det er meget vigtigt, at de ikke kommer ind og er afrakkede, fordi ikke har trivedes derude.

Flere artikler fra samme sektion

Landmand advarer om risikoen ved at eje

LandboUngdom og Økologisk Landsforening samarbejder om inspirationsaftener, hvor medlemmer af LandboUngdom kan møde etablerede landmænd og blive inspireret til selv at starte en produktion.

02-07-2020 5 minutter Uddannelse,   Generationsskifte

Økologisk uddannelse er på konventionelle præmisser

På Kalø Økologisk Landbrugsskole er arbejdet med uddannelsesbekendtgørelsen for landbrugsskoler en daglig udfordring.

02-07-2020 3 minutter Uddannelse

Virus tvang til anderledes tænkning, da skovlandbrug skulle fremvises

I denne tid skal der tænkes anderledes. Det blev der i den grad, da et netværksmøde om skovlandbrug med stor tilslutning blev lavet til et virtuelt møde mellem landmand og konsulenter og dem bag skærmene.

02-07-2020 4 minutter Skovlandbrug