Annonce

null

Kom til møde om sundhed hos den ældre malkeko

Pressemeddelelse

Økologisk Landsforening sætter spot på malkekøers levealder og en bekymring, der følger med ældre køer: mælkekvalitet og højt celletal. Det sker ved et åbent staldmøde i Them den 1. maj.

11. april 2019
Læsetid: 3 minutter
Bjarne Nebel står foran nogle af sine køer på stald

Bjarne Nebels køer malker i fem år, hvor gennemsnittet for økologiske Dansk Holstein-køer kun er tre år. Kom til åbent møde på hans gård og hør mere om, hvordan han gør. Arkivfoto: Karen Munk Nielsen

Hvis man kan hæve malkekøernes alder, er det godt for både økonomi og økologi. Holdbare køer er udtryk for sundhed og velfærd i besætningen, og en lav udskiftning er godt for både klima og pengepung. Det er nemlig dyrt at opdrætte nye køer – både målt i kroner og i drivhusgassen metan.

Med ældre køer følger desværre også en risiko for højt celletal, og yversundheden kan være udfordret. 

Derfor sætter Økologisk Landsforening fokus på dette emne ved et arrangement onsdag den 1. maj hos økologisk mælkeproducent Bjarne Nebel, Sepstrup Vestergaard ved Them.

Bjarne Nebels køer malker i fem år, hvor gennemsnittet for økologiske Dansk Holstein-køer kun er tre år. På den måde får Bjarne i runde tal 20.000 kg mælk mere ud af hver kælvekvie, han opdrætter. Det er godt for både mælkens klimaaftryk og for økonomien. 

Sepstrup Vestergaard - Nøgletal januar 2019

Bjarne Nebel driver Sepstrup Vestergaard med 120 DH-malkekøer.

Årsydelse, kg EKM

  • Sepstrup: 10.547
  • Gns. DH, øko: 10.160

Udsætterprocent

  • Sepstrup: 19,6
  • Gns. DH, øko: 36,2

Levealder, år

  • Sepstrup: 7,2
  • Gns. DH, øko: 5,3

Malkeår

  • Sepstrup: 5
  • Gns. DH, øko: 3,1

Livsydelse pr. ko, kg EKM

  • Sepstrup: 49.372
  • Gns. DH, øko: 30.197

Livsydelse pr. levedag, kg EKM

  • Sepstrup: 18,9
  • Gns. DH, øko: 15,6

Bjarne Nebel giver stalden, der er bygget i 2010, en stor del af æren for, at køerne holder længere.

"Der er sand i sengebåsene, og vi har flere bokse til goldkøer og nykælvere end før. Hygiejnen er bedre, og vi kan aflaste de gamle køer med ekstra tid i boksene," forklarer Bjarne Nebel om baggrunden for, at køerne i dag bliver ældre end tidligere.

Celletallet er imidlertid en udfordring

Længe leve den økologiske malkeko

Økologisk Landsforening sætter med projektet ’Længe leve den økologiske malkeko’ fokus på levealder og holdbarhed hos køer. Projektleder Julie C. Henriksen, Økologisk Landsforening, mærker bred interesse for emnet hos økologiske mælkeproducenter.

"Vi har etableret to erfa-grupper, hvor landmændene hjælper hinanden med at finde de tiltag, som den enkelte med fordel kan arbejde med for at øge levealder og malkeår. Selv om vi måske kredser om de samme indsatser, skal opgaven gribes forskelligt an, fordi staldsystemer og management varierer fra bedrift til bedrift," forklarer hun.

Det er erfa-grupperne, der har peget på spørgsmålet om celletal og yversundhed hos ældre køer som et bekymringspunkt.

Ved det åbne staldmøde 1. maj får deltagerne derfor svar på, hvad de kan gøre for at opretholde god mælkekvalitet hos ældre køer eller forbedre en for ringe kvalitet. 

Det er kvalitetsrådgiver Benny Kirkeby, SEGES, der står for denne del af programmet. Programmet byder desuden på rundvisning i besætningen og oplæg om projektets mål og aktiviteter.  

Tid, sted og tilmelding

Staldmødet finder sted onsdag den 1. maj, Sepstrup Vestergaard, Sepstrupvej 69, 8653 Them kl. 10.00 – 13.00. Alle er velkomne. Det koster 100 kr. at deltage pr. bedrift så tag gerne medarbejdere med. 

Tilmelding er bindende og skal ske senest 24. april kl. 12.00. 

Program og tilmeldingsblanket


For yderligere oplysninger:

Julie C. Henriksen, projektleder, Økologisk Landsforening, 29 39 46 48 

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise