Annonce

Annonce

Køer står på række i en udendørs stald

Det er vigtigt at finde en balance mellem energibehov og afgræsningen. Foto: Karen Munk Nielsen

Nu er det tid til mere energi på stald

FAGLIGT TALT: Energiniveauet i græsset er faldet støt siden midt juni ifølge ØkologiRådgivning Danmarks friskgræsanalyser.

Sukkerindholdet og energiniveauet i græsset er støt faldende.

Det sker som oftest i juli måned, hvor det varme vejr og manglende vand nedsætter fordøjeligheden og derfor energiniveauet og sukkerindholdet. Ifølge ØkologiRådgivning Danmarks friskgræsanalyser er sukkerindholdet faldet med næsten 50 pct. fra midt juni til midt juli.

Det vil fortsat være faldende ifølge afgræsningsprognosen. Der ses lige nu energiniveauer på under 6 MJ/kg ts og fordøjelighed på under 80 pct. OS og helt ned til 75 pct. OS.

Det betyder, at der bør suppleres med mere energi på stald, så køerne fortsat kan holde ydelsen og ikke får et knæk. Det er ikke ensilage, der skal suppleres med, men korn eller majs. Æder de mange kg/ts ensilage på stald, vil de være mætte, inden de skal på græs, og derfor have en lavere optagelse, når de er ude. Det kan udmønte i græs, der 'stængler' og skal slåes af for at sikre så god en fordøjelighed, som det er muligt for tiden.

Det vigtigste er at få gået en god tur hen over sin mark og vurdere tilstanden derude med egne øjne og finde en balance mellem energibehov og afgræsningen. Uanset hvad bør man hæve energiniveauet på stald.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg