Annonce

Annonce

Gæs

Økologer kan registrere alle husdyr med omlægningsdato i en kommende husdyrdatabase. Foto: Jakob Brandt

Økologer skal lære ny database at kende

Økologiske bedrifter skal fremover lære en ny husdyrdatabase at kende, hvis de ønsker at indsætte dyr i deres besætninger. Det bliver samtidig muligt at udbyde dyr til salg i databasen.

Fremover har økologiske bedrifter pligt til at indsætte økologiske dyr, hvis den race eller linje, man søger, findes i en ny husdyrdatabase. Alle, der vil indsætte ikke-økologiske dyr, skal søge om dispensation hos Landbrugsstyrelsen via databasen.

Det gælder, hvis man fra 1. januar ønsker at etablere, forny eller udvide sin besætning. Samtidig kan man selv udbyde økologiske dyr til salg på databasen, der går under navnet OrganicXlivestock.dk.

Den nye husdyrdatabase fremgår af et udkast til en ny økologivejledning, der træder i kraft fra 2022. Den færdige vejledning forventes klar i starten af december, og hjemmesiden virker ikke, før reglerne træder i kraft.

Børnesygdomme er rettet

OrganicXlivestock minder på mange måder om frødatabasen OrganicXseeds, der blev lanceret for snart to år siden. Frødatabasen fik dengang en del kritik for lange sagsbehandlingstider og andre problemer med siden. Landbrugsstyrelsen oplyser dog, at den nye database ser mere lovende ud.

”Den kommende husdyrdatabase er ifølge udviklingerne, FiBL, bygget op på en lidt anden måde end frødatabasen, og mange af børnesygdommene er blevet rettet. Vi arbejder hårdt på at teste en demoversion, og det ser rigtigt lovende ud,” siger Inger Løn, teamleder i Jordbrugskontrol ved Landbrugsstyrelsen.

Samtidig er husdyrdatabasen, ifølge Landbrugsstyrelsen, mere overskuelig, da den er mindre omfattende end frødatabasen.

Husdyrdatabasen adskiller sig også fra frødatabasen, idet man som landmand selv kan udbyde husdyr til salg på siden.

”Økologer kan selvfølgelig stadig handle økologiske dyr mellem sig uden at bruge databasen. Registrering af økologiske dyr til salg i databasen er et tilbud, men vi håber, at så mange landmænd som muligt vil gøre brug af databasen,” siger Inger Løn.

Formålet med reglerne er at tilskynde en udvikling, hvor det på sigt ikke er nødvendigt at skulle indsætte ikke-økologiske dyr på økologiske bedrifter.

OrganicXlivestock er desuden blevet indført i Tyskland i indeværende år.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer