Annonce

Annonce

Tre køer på marken

Så snart køerne har det for varmt, vil de stå mere op, æde mindre og måske have en højere disponering for mælkefeber som følge. Arkivfoto

Pas på Close Up-køerne i varmen - det vil hjælpe den kommende kalv

FAGLIGT TALT: Kalve født om efteråret klarer sig ofte ringere, end kalve født på andre tidspunkter. Det er derfor lige så vigtigt, at man tænker over at afhjælpe varmestress hos Close Up-køerne som hos de malkende.

Statistikken viser, at en del kalve født i efteråret klarer sig ringere end kalve født på andre tidspunkter af året. De er mindre, ikke helt så livskraftige, og råmælken, de er blevet tildelt, har ikke været den gode, kendte kvalitet.

Goldkøer har det svært i varmen. Nok lige så svært som de malkende. Så snart de har det for varmt, vil de stå mere op, æde mindre og måske have en højere disponering for mælkefeber som følge.

Det er derfor lige så vigtigt, at man tænker over at afhjælpe varmestress hos Close Up-køerne som hos de malkende.

Redskaberne er også de samme: Masser af skygge, evt. ventilation i stalden. Masser af rent vand til rådighed.

Pas dog på med at tilføje ekstra salt eller natriumbicarbonat til foderet, da salt kan give ydem i yveret. Vent så længe som muligt med at tage dem ind på en dybstrøelsesmåtte, hvis de skal kælve inde, da måtten holder godt på varmen også.

At lade den kælve ude er en god ting, også for hygiejnen i forhold til kalven.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg