Annonce

Annonce

Annonce

Justus Musinguzi og Josephine Kiconco står foran kameraet og smiler

Justus Musinguzi og Josephine Kiconco har haft succes med at dyrke deres afgrøder efter de økologiske principper. Foto: Kristina Due

Med økologi kan børnene pludselig få tre måltider om dagen

PODCAST: Hirse med mælk er faktisk lidt af en luksus, og de økologiske metoder betyder, at familien Kiconco ikke længere nøjes med ét dagligt måltid.

For en håndfuld år siden blev ægteparret Justus Musinguzi og Josephine Kiconco samt deres fem børn tvunget til at flytte fra et område nær Rwanda, fordi presset på jorden var blevet for stort, og deres landbrugskunnen var så begrænset, at de af og til kun havde mad nok til ét måltid om dagen.

Det ændrede sig efter en flytning og undervisning i de agro-økologiske metoder. 

Familien slog sig ned som nybyggere på en plet jord i den østlige del af Rwenzori-regionen, og med den nye jord og læring arbejder de bevidst på at udvikle til et landbrug, der rummer både mad-bananer, røde bønner, frugt som ananas og melon plus lidt malkekvæg.

I podcasten ‘Derfor blev jeg økolog’ forklarer Kristina Due, at parret med deres fem børn blev tvunget til at rejse fra et område længere sydpå i Uganda.

“I dag kan de få tre måltider hver eneste dag. De er rigtig glade for arbejdet med de økologiske metoder. De gør meget ud af at arbejde med teknikker, som modvirker erosion og jordskred i regntiden. De planter også forskellige afgrøder sammen, så jorden ikke ligger bar, og de har fundet ud af, at de får et stort udbytte af både bananer og bønner,” forklarer Kristina Due, formand for ulandsudvalget i Økologisk Landsforening (ØL).

“De kan også få hirse med mælk om eftermiddagen – og det er lidt af en luksus. Det er deres drøm at få et større landbrug med flere køer. Justus siger, at han godt kunne tænke sig ti køer. Der er mange klare eksempler på, at arbejdet med øko-metoderne bærer frugt,” forklarer Kristina Due, som i denne podcast tager lytteren med på en rejse mod troperne, mens hun fortæller, hvordan ØL-projektet AMSOMAR er med til at sikre bønderne mere mad, skabe relationer og løse sociale opgaver ved hjælp af de økologiske metoder.

Hør mere om projektet og ægteparrets økologiske rejse herunder.

Flere artikler fra samme sektion

Kalø præsenterer ti nye produktionsledere efter fire års tørke

Produktionslederuddannelsen på Kalø Økologisk Landbrugsskole har fået en ny indpakning, og for første gang i fire år har der været tilmeldinger nok til at gennemføre et hold.

03-04-2020 4 minutter Uddannelse

Landmænd går sammen i grupper for at styrke dyrevelfærden

To dyrevelfærdsprojekter i Økologisk Landsforening giver deltagerne mulighed for at dele succeser og fiaskoer med hinanden.

02-04-2020 5 minutter Kvæg,   Dyrevelfærd

Dansk Økojord har købt sin syvende gård

Efter nyt opkøb disponerer Danmarks Økologiske Jordbrugsfond over mere end 430 ha fordelt på syv landbrug, og flere opkøb er på vej

02-04-2020 3 minutter Omlægning,   Svineproduktion