Annonce

Annonce

Skovgrise har den bedste livskvalitet viser nyt karaktersystem udviklet af britiske forskere fra Cambridge Universitet.

Skovgrise i top på ny britisk rangliste for dyrevelfærd

Britiske forskere fra universitetet i Cambrigde har udviklet et karaktersystem, der på pålidelig vis gør det muligt at sammenligne dyrevelfærd på tværs af forskellige former for griseavl. I deres system scorer skovgrisene topkarakter.

Det nye karaktersystem skal være et værktøj, der kan hjælpe grisebesætninger med at forbedre deres dyrevelfærd i en tid, hvor der globalt set er en stigende efterspørgsel på kød og hvor driftsmetoderne skifter – med bekymring for dyrevelfærden i intensive indendørs produktioner.

Det skriver netmediet The Pig Site.

Desuden kan vurderingerne af dyrenes velfærd give forbrugerne bedre information, så de er bedre rustede, når de skal vælge, hvad de spiser.

Skovgrise topper skalaen

Det nye system vurderer kvaliteten af grisenes liv gennem måling af en lang række faktorer, blandt andet ud fra hvor meget de hoster, nyser og halter. Men også ud fra, hvordan grisene interagerer med hinanden: Om de bider i hinandens ører og haler og hvordan de engagerer sig i deres omgivelser.

Topscorer på listen over britiske grise der vokser op under den bedste dyrevelfærd er skovgrise, efterfulgt af økologiske grise og frilandsgrise.

Dyrevelfærd baseret på fakta

”Vi har vist, at det er muligt at lave en pålidelig vurdering af dyrevelfærden på gårdene. Det betyder, at når landmanden nu skal tage stilling til, hvilken driftsform der er bedst eller dårligst for dyrevelfærden, kan det baseres på pålidelige beregninger og ikke bare formodninger, som det er tilfældet i dag,” siger researcher Harriet Bartlett fra Cambrigde Universitets afdeling for veterinærmedicin.

Målesystemet er udviklet gennem undersøgelser fra 74 forskellige britiske svinebesætninger.

”Nu kan dyrevelfærd for grise inkluderes i de overordnede bedømmelser af grisebesætningernes bæredygtighed sammen med andre måleenheder som f.eks. CO2-udledning og biodiversitet, så vi bedre kan tage stilling til, hvordan vi vælger at drive en grisebesætning og hvad vi vælger at spise,” siger Harriet Bartlett.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg