Annonce

Annonce

Mogens Jensen holder tale - i baggrunden ses det røde Ø-mærke

Fødevareminister Mogens Jensen (S) mener, at den nye aftale, der bl.a. sikrer midler til økologien, vil gøre Danmark mere bæredygtig. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Politikere sikrer penge til økologi i jagten på mere bæredygtighed

Partierne bag en ny aftale er enige om, at økologi bidrager til en lang række samfundsgoder og øremærker derfor midler til at udbygge sektoren.

Der skal være bedre muligheder for omlægning til økologi. Derfor afsætter regeringen og dens støttepartier samt Alternativet flere millioner, der skal styrke den økologiske sektor og hjælpe de landmænd, der ønsker at omlægge til økologi. 

Konkret afsættes yderligere 10 mio. kr. til Fonden for Økologisk Landbrug, og der øremærkes 20 mio. kr. til en særlig pulje til økologer på ordningen for tilskud til modernisering af kvægstalde under Landdistriktsprogrammet, der i 2020 er på i alt 85 mio. kr. Der vil også blive allokeret 40 mio. kr. til økologisk investeringsstøtte i 2021.

Disse tiltag skal understøtte partiernes ønske om at fordoble det økologiske areal, eksporten af økologi og danskernes forbrug af økologi i 2030.

Jeg er glad for, at vi med denne aftale kan præsentere en række tiltag, som vil gøre Danmark mere grøn og bæredygtig.

— Mogens Jensen, fødevareminister (S)

Aftalen er en del af en bredere aftale om at styrke indsatsen mod kvælstofudledningen fra landbruget og indebærer også, at der allokeres midler privat skovrejsning og støtte til urørt skov.

Hos Økologisk Landsforening (ØL) er der glæde over de ekstra midler til økologien. De betyder blandt andet, at man bevarer 10 mio. kr., som ellers stod til at bortfalde i 2020 - penge, der skal gå til markedsfremme og eksport af danske økologiske produkter.

"Midlerne kommer ikke kun den enkelte landmand til gode, men sikrer at vi udvikler landbruget til gavn for biodiversitet, klima, rent drikkevand og bæredygtige måltider. For landmanden betyder det, at han kan fortsætte med at arbejde med klimapositive indsatser i stalden, gøre dyrevelfærden endnu bedre og sikre de bedste arbejdsforhold for sig selv og sine ansatte," siger ØL's formand, Per Kølster, og tilføjer, at han håbre, at økologien også får en fremtrædende plads på finansloven, så man sikrer "mere langsigtede løsninger".

"Der er behov for at investere i økologien, som en del af en bæredygtig løsning på klima- og naturudfordringerne," siger han.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) mener, at aftalen vil kunne få en effekt allerede fra næste år.

"Jeg er glad for, at vi med denne aftale kan præsentere en række tiltag, som vil gøre Danmark mere grøn og bæredygtig. Mindre forurening af vandmiljøet, mere skov og færre drivhusgasser allerede fra 2020. Det er en god aftale, som peger i den rigtige retning," siger han.

Også Alternativet mener, at man med aftalen skubber Danmark i en grønnere retning, bl.a. fordi økologien får sikret nogle midler.

"Aftalen her er et skridt på vejen i retning af et mere bæredygtigt Danmark. Mere skov, mindre kvælstofudledning og forbedrede muligheder for udvikling af økologien. Det er alle gode tiltag, som peger i den rigtige retning," siger Alternativets miljø- og fødevareordfører Susanne Zimmer.              

Flere artikler fra samme sektion

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

29-04-2024 4 minutter Miljø,   Pesticider

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik

Kritikere kalder det »en skandale«, at EU nu fjerner krav om småbiotoper i landbruget

For at imødekomme landmændenes protester rundt om i Europa har Europa-Parlamentet nu vedtaget at fjerne et krav, der skulle tilgodese dyr og planter på landbrugsarealerne.

26-04-2024 3 minutter EU,   Biodiversitet