Annonce

Annonce

Mogens Jensen holder tale - i baggrunden ses det røde Ø-mærke

Fødevareminister Mogens Jensen (S) mener, at den nye aftale, der bl.a. sikrer midler til økologien, vil gøre Danmark mere bæredygtig. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Politikere sikrer penge til økologi i jagten på mere bæredygtighed

Partierne bag en ny aftale er enige om, at økologi bidrager til en lang række samfundsgoder og øremærker derfor midler til at udbygge sektoren.

Der skal være bedre muligheder for omlægning til økologi. Derfor afsætter regeringen og dens støttepartier samt Alternativet flere millioner, der skal styrke den økologiske sektor og hjælpe de landmænd, der ønsker at omlægge til økologi. 

Konkret afsættes yderligere 10 mio. kr. til Fonden for Økologisk Landbrug, og der øremærkes 20 mio. kr. til en særlig pulje til økologer på ordningen for tilskud til modernisering af kvægstalde under Landdistriktsprogrammet, der i 2020 er på i alt 85 mio. kr. Der vil også blive allokeret 40 mio. kr. til økologisk investeringsstøtte i 2021.

Disse tiltag skal understøtte partiernes ønske om at fordoble det økologiske areal, eksporten af økologi og danskernes forbrug af økologi i 2030.

Jeg er glad for, at vi med denne aftale kan præsentere en række tiltag, som vil gøre Danmark mere grøn og bæredygtig.

— Mogens Jensen, fødevareminister (S)

Aftalen er en del af en bredere aftale om at styrke indsatsen mod kvælstofudledningen fra landbruget og indebærer også, at der allokeres midler privat skovrejsning og støtte til urørt skov.

Hos Økologisk Landsforening (ØL) er der glæde over de ekstra midler til økologien. De betyder blandt andet, at man bevarer 10 mio. kr., som ellers stod til at bortfalde i 2020 - penge, der skal gå til markedsfremme og eksport af danske økologiske produkter.

“Midlerne kommer ikke kun den enkelte landmand til gode, men sikrer at vi udvikler landbruget til gavn for biodiversitet, klima, rent drikkevand og bæredygtige måltider. For landmanden betyder det, at han kan fortsætte med at arbejde med klimapositive indsatser i stalden, gøre dyrevelfærden endnu bedre og sikre de bedste arbejdsforhold for sig selv og sine ansatte,” siger ØL’s formand, Per Kølster, og tilføjer, at han håbre, at økologien også får en fremtrædende plads på finansloven, så man sikrer “mere langsigtede løsninger”.

“Der er behov for at investere i økologien, som en del af en bæredygtig løsning på klima- og naturudfordringerne,” siger han.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) mener, at aftalen vil kunne få en effekt allerede fra næste år.

“Jeg er glad for, at vi med denne aftale kan præsentere en række tiltag, som vil gøre Danmark mere grøn og bæredygtig. Mindre forurening af vandmiljøet, mere skov og færre drivhusgasser allerede fra 2020. Det er en god aftale, som peger i den rigtige retning,” siger han.

Også Alternativet mener, at man med aftalen skubber Danmark i en grønnere retning, bl.a. fordi økologien får sikret nogle midler.

“Aftalen her er et skridt på vejen i retning af et mere bæredygtigt Danmark. Mere skov, mindre kvælstofudledning og forbedrede muligheder for udvikling af økologien. Det er alle gode tiltag, som peger i den rigtige retning,” siger Alternativets miljø- og fødevareordfører Susanne Zimmer.              

Flere artikler fra samme sektion

DF beskylder "socialisterne" for at modarbejde landbruget og klimaet

I en debat om, hvordan plantebaserede fødevarer kan bidrage til grøn omstilling, udtrykte DF's Morten Messerschmidt tydelig irritation over flere af sine politiske modstandere.

25-02-2020 7 minutter Klima,   Plantebaserede fødevarer

Midt i klimakrisen bruger EU millioner på at øge kødforbruget

Det vækker undren i Økologisk Landsforening, at EU har brugt næsten en halv mia. kr. på at støtte kampagner, der skal øge kødforbruget.

20-02-2020 4 minutter Klima,   EU,   Bæredygtighed,   Mere grønt mindre kød

Nu smækker EU døren i for to pesticider

Det bliver forbudt at importere og sælge frugt og grønt i EU, hvis fødevarerne indeholder rester af to pesticider mistænkt for at skade hjernens udvikling.

18-02-2020 2 minutter Pesticider,   EU