Annonce

null

Nu bliver maden endnu grønnere i Københavns kommunale køkkener

For at nå ambitionen om at skære 25 pct. af CO2-udledningen i 2025 gør hovedstadens kommunale køkkener klar til at servere borgernes favorit-retter i nye, grønne fortolkninger.

10. november 2021
Læsetid: 4 minutter
Ansatte i Københavns Madhus glæder sig over at have nået 90 pct. økologi.

Det er nu fem år siden, at de ansatte i Københavns Madhus kunne fejre, at økologiandelen i maden i de kommunale køkkener havde nået målet om 90 procent økologi. Nu skal Meyers Madhus lære køkkenerne at gøre maden endnu grønnere. Foto: Jakob Brandt

Maden i køkkenerne under Københavns Kommune er allerede næsten 90 pct. økologisk, men de lokale politikere vil videre og er klar til at følge anbefalingerne fra Concito som opfordrer alle landets kommuner til at mindske udledningen af drivhusgasser via en grønnere indkøbspolitik.

”Kommende byråd og kommunalbestyrelser har en nøgleopgave her. De råder over en betydelig indkøbsmuskel, hvor de kan gøre en stor forskel ved at træffe klimarigtige valg,” siger Tobias Sørensen, klimaanalytiker i Concito, som har udgivet 14 klimaråd, som kommunerne ifølge den grønne tænketank bør leve op til.

Det er især byggeri, transport og indkøb af varer og kantinedrift/fødevare, som er forbundet med højt klimaaftryk i kommunerne. I forhold til indkøb af fødevarer siger Tobias Sørensen:

"En klimaambitiøs kommune bør stræbe efter en CO2e-reduktion på mindst 25 pct. i 2025 og mindst 30 pct. i 2030. Det kan drive omstilling fra de mest klimabelastende fødevarer til grønnere alternativer.”

Det er den kurs, som Københavns Kommune har valgt at følge.

Nye grønne pejlemærker

Det betyder konkret, at børnene i de københavnske daginstitutioner, beboerne på kommunens plejecentre og brugerne af hovedstadens sociale tilbud alle bliver inddraget i kampen for at bremse klimaforandringerne.

Det sker som led i Københavns Kommunes nye indsats, som skal reducere CO2-aftrykket fra kommunens mad med 25 pct. inden 2025. Medarbejderne i kommunens godt 1.000 økologiske køkkener får i den forbindelse alle i løbet af november måned tilsendt en klimakommunikationspakke med en grundbog og information om den nye online-opskriftsamling og kommunens nye pejlemærker.

Det skal forberede dem på til at fortsætte den rejse, som de indledte, da de for efterhånden en del år siden påbegyndte omlægningen til 90 pct. økologi, oplyser Københavns Kommune Økonomiforvaltning.

Rundt om i Københavns daginstitutioner, plejehjem og bosteder kan køkkenmedarbejderne derfor se frem til mere efteruddannelse, så de lærer at lave mere klimavenlig mad. Grundopskriften er enkel. Den går ud på at lave mere mad med mere grønt og mindre kød.

At spise mere klimavenligt er dog ikke ensbetydende med et farvel til alle livretterne, men det betyder, at favoritterne kommer på menuen i nye, grønne fortolkninger, oplyser kommunen.

I de københavnske børnehaver vil der fx blive serveret flere retter som grøntsagslasagne og quinoaburger, og den nye klimavenlige kostkurs bliver hilst velkommen af flere borgmestre på Københavns Rådhus. En af dem er børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S):

”Vi serverer allerede god, sund og i høj grad økologisk mad i byens dagtilbud og skoler – og i resten af kommunen. Målet om at reducere CO2-aftrykket fra vores måltider yderligere, er et naturligt næste skridt. Og med pejlemærker og konkret, omfattende og tilpasset rådgivning bliver de enkelte køkkener understøttet rigtig godt,” siger Jesper Christensen. 

750 nye grønne opskrifter

Dagligt serverer Københavns Kommunen 70.000 måltider, og for at blive klogere på, hvordan de kan sammensætte en mere klimavenlig kost uden at gå på kompromis med kvaliteten, har kommunen igangsat et samarbejde med DTU Fødevareinstituttet og Meyers Madhus A/S.

Det samarbejde har resulteret i 750 nye opskrifter og en række pejlemærker, der fungerer som en rettesnor for, hvilke råvarer kommunens køkkenmedarbejdere kan skrue op og ned for, så de grønne måltider bliver både velsmagende og nærende.

Alle opskrifter ligger frit tilgængeligt på madopskrifter.kk.dk

Københavns klimavenlige kostplan

  • Inden 2025 skal Københavns Kommune reducere CO2-aftrykket fra kommunens fødevareindkøb med 25 pct, hvilket svarer til 30.000 tons CO2. En gennemsnitlig dansker udleder 17 ton CO2 om året.

  • Københavns Kommune har afsat en varig bevilling på 10 mio. kr. om året til mad- og måltidsindsatsen, hvor langt størstedelen går til opkvalificering af køkkenmedarbejdere.

  • Alle Københavns Kommunes køkkenmedarbejdere tilbydes rådgivningsforløb og kurser. Forløbene vil udover klimaomstilling have fokus på bl.a. ernæring, værtskab, maddannelse, reduktion af madspild og sociale fællesskaber

  • Kommunen vil løbende opgøre klimaaftrykket af det totale fødevareindkøb. På den måde bliver det muligt at følge udviklingen i omstillingen til klimavenlige måltider.

 

Flere artikler fra samme sektion

Otte ud af Danmarks ti mest bæredygtige brands er økologiske

Ny analyse fra Sustainable Brand Index viser, at de danske forbrugere i høj grad sætter lighedstegn mellem økologi og bæredygtighed.

12-03-2025 3 minutter Bæredygtighed

Dansk frugt og grønt er under voldsomt pres

Ni ud af ti forbrugere mener, det er vigtigt, at vi har alsidig produktion af frugt og grønt i Danmark. Alligevel er kun en fjerdedel af vores grøntsager danske, og udfordringerne hober sig op for de hårdt pressede producenter. Derfor går 31 aktører fra hele værdikæden nu sammen for at få mere dansk frugt og grønt på tallerkenen.

11-03-2025 6 minutter Frugt, bær, grønt

Kulinarisk iværksætter vinder Økoprisen 2025

Ildsjælen og kokken Mads Herskind blev fredag hyldet med Økoprisen 2025 for sit engagerede arbejde med at promovere økologien over for både de professionelle køkkener og familien Danmark.

07-03-2025 3 minutter Generalforsamling 2025,   Økoprisen