Annonce

Annonce

En dreng drikker af vand fra en vandhane

Økologisk Høstmarked ventes igen i år at tiltrække ca. 75.000 gæster til de 84 landbrug, som i år har fokus på, hvordan man med sine indkøb i hverdagen er med til at skåne grundvandet for mødet med pesticider. Foto: Colourbox

Økologisk Høstmarked har i år ekstra fokus på rent grundvand

I weekenden 31. august og 1. september inviterer landmænd i hele landet til Økologisk Høstmarked, som i år har et særligt fokus på sammenhængen mellem økologi og rent grundvand.

I landbruget er høsten en særlig årstid, hvor resultatet af mange måneders arbejde fejres. Den særlige stemning har de økologiske landmænd gennem mere end 25 år delt med andre, og i år inviterer 84 økologiske landmænd forbrugerne ud på deres gård til Økologisk Høstmarked.

Det afholdes i weekenden den 31. august og 1. september, og selv om det først og fremmest er en familieevent for alle, som har lyst til at se dyrene tæt på, smage på grøntsager og få en førstehåndsoplevelse af, hvordan de økologiske fødevarer bliver produceret, er der også plads til tage mere seriøse emner op.

Sidste år havde høstmarkederne et klima-tema. Ud over at fejre høsten er der i år særlig fokus på sammenhængen mellem økologi og rent grundvand, og formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, opfordrer alle til at deltage:

”I de seneste år er der konstateret pesticider i mere og mere grundvand, og mange vandboringer er derfor lukket. Med høstmarkedet i år vil vi gerne gøre opmærksom på, at økologi er med til at skåne grundvandet for mødet med pesticider. På høstmarkederne kan man blive klogere på, hvordan ens indkøb kan være med til at sikre rent grundvand til de kommende generationer,« siger han i en en pressemeddelelse fra ØL.

Miljøminister besøger Plantagen

Invitationen er blevet hørt helt på Christiansborg, idet miljøminister Lea Wermelin (S) har meldt sin ankomst til høstmarkedet hos Plantagen ved Svaneke, hvor Foreningen Økobornholm holder høstmarked. Her møder hun lørdag 10-15 af øens økologiske producenter, og hun skal deltage i en paneldebat om grundvand med bl.a. Per Kølster.

Miljøminister Lea Wermelin deltager i weekenden i et af de fire økologiske høstmarkeder på Bornholm, hvor hun får mulighed for at se, hvordan økologien kan bidrage til bedre natur og renere drikkevand. Foto: Keld Navntoft

Den socialdemokratiske regering har proklameret, at den vil arbejde for en fordobling af det økologiske areal, salg og eksport i 2030, så det er oplagt for den bornholmske minister at bakke op om Det Økologiske Høstmarked, som i år for for første gang bliver afholdt på Bornholm, hvor økologien så småt er ved at få fodfæste i landbruget.

Fire ud af ti boringer er forurenet

Ifølge Per Kølster bliver der nok at snakke om med miljøets nye førstedame. I de seneste årtier er antallet af drikkevandsboringer, der lukkes pga. forurening, vokset. GEUS gennemførte i marts 2019 en undersøgelse af over 2700 vandboringer. Den viser, at mere end fire ud af ti boringer er forurenet med pesticider eller nedbrydningsprodukter fra pesticider, og i over hver tiende boring blev der fundet pesticider over de tilladte grænseværdier.

Alene af den grund giver det ifølge Per Kølster god mening, at miljøministeren har valgt at deltage i økologernes årlige høstevent. Det bliver første gang, at Per Kølster møder miljøministeren, og selv om hovedfokus er på grund- og drikkevand, håber han at få mulighed for at diskutere implementering af miljø- og klimatiltag i landbruget, og hvordan landbruget kan bidrage til mere og bedre natur via fremtidige landbrugsreformer m.m.

»Vi har meget at at snakke om, og der er mange aspekter omkring økologisk landbrug, drikkevand og biodiversitet, hvor vi har meget relevante krydsflader med miljøministeren,« siger han.

Find din økologiske favoritgård

Sidste år valgte 75.000 danskere at bruge en dag på at besøge den lokale økologiske landmand, og projektleder Birgitte Nygaard fra ØL forventer mindst lige så mange gæster i år - hvis vejret holder.

På hjemmesiden www.høstmarked.dker det muligt at læse mere om, hvad der kan opleves på de enkelte gårde.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage