Annonce

Annonce

Der risikerer at komme mere udenlandsk økologi i de danske supermarkeder, hvis ikke der bliver sat yderligere skub i omlægningen, fremgår det af en prognose, som Økologisk Landsforening har lavet. Arkivfoto: Morten Telling

Prognose: Der er brug for mange flere øko-landmænd

10.000 ton brødkorn, 10.000 ton grynhavre, 30.000 ton foderkorn og 50.000 ton grøntsager. Så meget mere skal de danske økologer øge produktionen i de kommende år, hvis de skal dække efterspørgslen efter Ø-mærkede råvarer til fødevarer og foder, viser en prognose fra Økologisk Landsforening.

De positive forventninger til de kommende års salgsfremgang fremgår af en stor helsidesannonce, som Økologisk Landsforening (ØL) bringer i flere landbrugsmedier under overskriften: ’Klar besked om omlægningsbehovet’. 

Budskabet er baseret på en prognose, som er udarbejdet af Henrik Hindborg, markedschef for detailhandel i ØL. Han har siddet begravet i tal og statistikker i november og december for at udarbejde en troværdig prognose, som beskriver, hvordan produktionen og efterspørgslen vil udvikle sig inden for de forskellige kategorier af fødevarer. 

Når det gælder korn, grøntsager, frugt og bær, er billedet det samme: Der er udsigt til tomme hylder eller hylder med flere importvarer, hvis ikke omlægningen kommer på skinner. 

"Om tre år vil der f.eks. være brug for en produktion af økologiske grøntsager, der er 50 pct. større end i dag, for at imødekomme den voksende efterspørgsel," siger Henrik Hindborg. 

Der er i øjeblikket godt 39.000 ha fordelt på 625 landmænd, der netop er lagt om til økologi eller er ved at blive det. ØL har kontaktet landmændene for at undersøge, hvilke økologiske råvarer de forventer at producere, og holdt det op imod den estimerede udvikling i det samlede øko-salg herhjemme samt til eksportmarkeder. 

"For at bidrage til balance på det økologiske marked har vi talt med både nye og gamle økologer og haft lommeregneren fremme. På den baggrund kan vi se, at der trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år fortsat er behov for flere, der vil producere økologiske råvarer inden for en række områder," forklarer Henrik Hindborg. 

Behov for flere specialvarer

Han er overbevist om, at de seneste års markante vækst i dagligvarehandlens salg af ikke mindst økologiske grøntsager vil fortsætte. 

"Vi er lige nu midt i en omstilling, hvor det økologiske sortiment af frugt og grønt er ved at blive det dominerende sortiment og sætter sig på mangfoldigheden. Danskerne er klar til at købe mere økologisk frugt og grønt end blot basisvarerne, og de dagligvarebutikker, der formår at gå forrest og imødekomme det ønske, vil blive belønnet af forbrugerne," siger Henrik Hindborg.

Behovet for økologiske specialvarer inden for frugt- og grøntområdet vokser ligeledes, og vil blive endnu større i fremtiden, vurderer Økologisk Landsforening. 

"Det er en forudsætning, at der er en betalingsvillighed i markedet, og at detailkæderne aktivt tager et medansvar, hvis det skal lykkes at forløse potentialet. Handlen kan sammen med avlerne gribe ud efter mulighederne i at arbejde mere på nye produktioner og for en større mangfoldighed af danske grøntsager, frugt og bær, blandt andet gennem forlængelse af sæsonen ved indlagring af varer, frem for at fokusere så meget på tonnagevarerne," siger Lotte Lei, formand for Frugt-, Bær og Grøntudvalget i Økologisk Landsforening.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Kyllinger har bedre af at komme til verden i en stald end et rugeri

Traditionelt klækkes slagtekyllinger på et rugeri, før de transporteres til en stald, men en ny undersøgelse viser, at det vil være markant bedre for deres velfærd, hvis de klækkes i en stald.

30-11-2020 3 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ

Hos Food by Coor er det ikke nok, at kødet er økologisk

Kantineoperatøren Food by Coor serverer kun økologisk kød fra grise og køer, som er velfærdsslagtet på det landbrug, hvor de er opvokset

26-11-2020 5 minutter Foodservice,   Dyrevelfærd

Øko-landmand låner gerne sin traktor ud til dem, der lige har brug for den

Folk er velkomne til at låne Torben Langers traktor, når han ikke selv bruger den. Han er med i en lokal delecentral, hvor det handler om at eje mindre og skabe sociale relationer.

26-11-2020 2 minutter Bæredygtighed