Annonce

Annonce

Kvinde i grøntafdeling

Danmarks position som økologisk foregangsland for hele verden er i fare, hvis ikke regeringen afsætter penge i finansloven til udvikling af det økologiske marked og landbrug, vurderer Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse. Foto: Moment Studio.dk

Danskernes økologiske verdensmesterskab er under pres

Pressemeddelelse

Det økologiske fødevaresalg tegner sig for en rekordstigning på godt 14 pct. i første halvår af 2020. Det viser tilbagemeldinger fra detailhandlen. Dermed fortsætter danskerne som økologiske verdensmestre, men mesterskabet er i fare, når regeringen piller alle økologiske ambitioner ud af Finansloven.

Stigningen i det økologiske salg og forbrugernes mulighed for at træffe bæredygtige valg med indkøbsvognen er resultatet af mange års politisk indsats, der har skabt rammerne for at udvikle økologien både hos landmænd, virksomheder og detailhandel. Samtidig har indsatsen placeret danskerne som verdensmestre i økologi. Men den placering er under pres, når regeringen fjerner al udvikling af økologisk vækst, landbrug og forskning på næste års finanslov.

”Forbrugerne stemmer dagligt med indkøbskurven og demonstrerer, at de vælger økologiske varer for at bidrage til et mere ansvarligt og bæredygtigt forbrug. Vi kan se, at der er vækst inden for alle varekategorier. Men økologiens succes er understøttet af tydelige politiske prioriteringer, og de er helt væk i finanslovsforslaget for 2021, og dermed er regeringen ude af trit med, hvad det er for en dagsorden, danskerne ønsker sig,” mener Henrik Hindborg, som er markedschef for detail i Økologisk Landsforening.

Den dagsorden har Danmark sat sig øverst på gennem mange år – ikke mindst på grund af det unikke samarbejde mellem skiftende regeringer, landbruget, virksomhederne og forbrugerne. På trods af, at regeringen under valgkampen præsenterede et forståelsespapir, der fortsat skulle styrke udviklingen af økologi i et sådant samarbejde, har den nu kastet håndklædet i ringen.

”Vi forbliver ikke bare verdensmester og forbillede for hele verden. Det kræver vilje og dedikation fra politisk side, når det økologiske areal skal udvides, når der skal omstilles til økologi i offentlige køkkener og når vi skal skabe afsætningsfremme både hjemme og i udlandet. Det er nøgleområder, der bare skal fungere, og her har vi altså brug for, at politikerne bakker op om at skabe de nødvendige rammer for en bæredygtig omstilling,” siger Henrik Hindborg.

Når danskerne fylder flere økologiske varer i indkøbsvognen, kræver det, at landbruget og producenterne kan følge med efterspørgslen, så danske varer både fylder på hylderne i danske og udenlandske supermarkeder. Og netop udvidelsen af det økologisk landbrugsareal, indsatsen i forhold til eksport, forskning og omstilling i de offentlige køkkener, mangler helt i regeringens finanslovsudspil, selvom det var en del af det forståelsespapir, som regeringen fremlagde under valgkampen.

”Tilbagemeldingerne fra detailhandlen viser, at der er et stort dansk markedspotentiale i økologien, og at økologi er en fornuftig politisk investering, der kan være med til at forandre fremtidens fødevaresystem,” siger han.

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage