Lars Nielsen ser frem til torsdag, hvor den omstridte regel om bordbestilling bliver afskaffet, så folk bare kan dumpe ind fra gaden, når kaffetørsten melder sig.
Viborg-café gik efter det økologiske guld
På Thrysøe The-& Kaffebar er 99,3 pct. af råvarerne økologiske, og det sætter et voksende antal stamkunder pris på.
I marts fik Thrysøe The-& Kaffebar som det første private spisested i Viborg mulighed for at skilte med Det Økologiske Spise-mærke i guld. Mærket er det synlige bevis på, at mindst 90 pct. af råvarerne i caféens mad- og drikkevarer er økologiske, men allerede inden mærket blev synligt i vinduet, havde mange viborgensere og turister fundet vej til domkirkebyens lille økologiske oase, hvor caféejer Lars Nielsen nu håber at guldmærket vil tiltrække endnu flere gæster.
Når gæsterne er mætte, må de meget gerne aflægge et besøg i nabobutikken Thrysøe - The, Kaffe & Gave, som Lars Nielsens hustru, Susanne Thrysøe, har drevet siden 2007, mens Lars Nielsen arbejdede som altmuligmand hos et lokalt byggefirma.
Vi vil være kendt for kvalitet og økologi, og vi går ikke på kompromis med noget. Da jeg opgjorde vores økologiprocent i sidste måned, lå den på 99,3 procent, og mange af vores kunder kommer på grund af økologien.
— Lars Nielsen, caféejer
I butikken er det især chokolade og en del af det brede sortiment af te- og kaffe, som er økologisk, og da parret i 2019 fik mulighed for at overtage nabolokalerne efter en tidligere skrædderbutik, som ligger i samme ejendom, besluttede de at indrette en café, hvor de fra start ville gå all in på økologi for at skille sig ud fra byens øvrige caféer.
Det skulle vise sig at være en god ide, selv om langt fra alt gik, som de havde forventet, da de åbnede i foråret 2019. På det tidspunkt var hele gaden foran butikken gravet op i flere måneder pga. rørarbejde, og knap var de sidste fliser lagt på plads, før landets spisesteder og caféer blev lagt ned af corona i foråret 2020.
Men Lars Nielsen er en løsningsorienteret mand. Under coronanedlukningen i 2020 skiftede han cafédøren ud med en halvdør og begyndte at servere kaffe og takeaway-mad gennem døren.
"Folk er glade for det, og vi sælger mere og mere. Jeg kan betale min husleje og der bliver også lidt til mig selv," siger Lars Nielsen, da Økologisk Nu besøger caféen få dage inden det igen blev muligt at invitere kunderne indenfor.
"Jeg tjente mere, da jeg tidligere arbejdede som altmuligmand i et byggefirma, selv om jeg arbejder flere timer nu, men til gengæld har jeg det sjovere her i caféen," siger Lars Nielsen og rejser sig op for at betjene et par kunder, som er dukket op i halvdøren.
»Vi har taget et par fridage og er egentlig på vej hjem fra Nordjylland til Kerteminde, hvor vi bor. Men vi skulle lige forbi Viborg. Sidste år fik vi en strålende frokost her i caféen,« siger et midaldrende ægtepar om årsagen til, at de har lagt vejen omkring Thrysøe The & Kaffebar.
På grund af corona-restriktioner må de fynske gæster denne gang nøjes med takeaway kaffe og hjemmebagte snitter, som bliver langet ud gennem den halvdør, som café-ejer Lars Nielsen installerede under den seneste corona-nedlukning.
Før parret igen sætter kurs mod Fyn, har de også købt en pose med de specialristede Arabica-bønner fra Papua New Guinea og Guatemale, som Lars Nielsen har valgt at servere for caféens kunder, og som naturligvis kan købes i gavebutikken.
Symbiotisk naboskab
De fynske kunders visit illustrerer ganske godt symbiosen mellem de to forretninger, som ligger dør om dør. Begge steder har ægteparret gjort økologi til et af pejlemærkerne, og butik og café deler også en fælles hjemmeside.
»Vi henviser altid til hinanden,« smiler Lars Nielsen, som har sørget for at Det Økologiske Spisemærke i guld hænger både i vinduet og på væggen i den lille fransk-inspirerede café, som ligger i Gravene nr. 7 - midt på et af Viborgs travleste handelsstrøg.
»Vi vil være kendt for kvalitet og økologi, og vi går ikke på kompromis med noget. Da jeg opgjorde vores økologiprocent i sidste måned, lå den på 99,3 procent, og mange af vores kunder kommer på grund af økologien. Her i byen har de ikke andre steder at gå hen, hvis de vil have økologi,« siger Lars Nielsen.
Han kan ikke skjule, at han er lidt stolt over at have fået spisemærket i guld.
"Man skal til større byer som Silkeborg, Aalborg og Aarhus for at finde de nærmeste spisesteder med guldmærket," siger han og rejser sig igen fra cafébordet for at betjene en kunde, der er dukket op i halvdøren.
»Hej, jeg skal lige have en af mine favoritter,« siger kunden, som kort efter trasker videre med en flaske økologisk hyldeblomstdrik i hånden.
»Når man står her, så dufter det altid så godt,« siger en anden kunde, inden hun forlader halvdøren med en pose med tre af Lars Nielsens favoritter i form af hjemmebagte havtornsnitter.
Snitterne er krydret med havtornbær fra den bornholmske producent Høstet, som han opdagede under en ferietur forrige år.
Hurtig dokumentation
Caféen køber både råvarer fra AB Catering og Solhjulet, men Lars Nielsen har altid øjnene åbne for økologiske specialiteter.
»Men jeg henter faktisk også en del råvarer i lokale supermarkeder. De har et stort økologisk sortiment, og selv om det giver lidt flere boner at holde styr på, så bruger jeg kun en halv time om måneden på at lave økologiregnskab,« siger Lars Nielsen.
Han har altid været glad for at bage, og mange viborgensere har fået smag for hans økologiske bagværk. Er kaffe og kage ikke nok, tilbyder caféen forskellige sandwich, og kunder, der bestiller i forvejen, kan få en kødfri tallerken med »Det Grønne Måltid«.
Lars Nielsen kender efterhånden flere af stamkunderne så godt, at han ofte ved, hvad de skal have, før de når at bestille
Bliiip, bliiip, lyder det insisterende fra en elektronisk alarm i køkkenet, som er skærmet af espressomaskinen, som troner på et lavt bord inderst i lokalet.
»Det er min brownie, som er færdig,« siger Lars Nielsen og forsvinder ind i bunden af caféen, hvor han kun har nogle ganske få kvadratmeter at arbejde på.
Tilbage ved cafébordet forklarer han, at det er vigtigt at få nødder og revet chokolade fordelt på kagen, mens den endnu er varm, så chokoladen smelter.
Træt af omstridt halv time
Ellers er han lige nu mest optaget af, at politikerne har valgt at afskaffe den omdiskuterede regel, der forlanger, at gæsterne skal bestille bord, mindst en halv time før de er kaffetørstige.
»Det er de færreste mennesker, som tænker, at nu skal vi bestille bord, når de går i byen for at få en kop kaffe,« siger Lars Nielsen.
Derfor har de fleste af caféens gæster siden genåbningen været henvist til at sidde ude, hvor den kølige vind fra nord hidtil har skabt lidt for mange ledige stole på fortovet foran caféen, så nu må det godt snart blive sommer i Viborg, og Lars Nielsen glæder sig til torsdag, da Folketinget i går besluttede, at det fra torsdag er slut med kravet om bordbestilling.
Flere artikler fra samme sektion
Det gik over al forventning, da Aarhus for første gang lagde grund til plantebaseret madmesse
Flere end 3.000 gæster mødte op, da Dansk Vegetarisk Forening afholdt sin plantebaserede fødevaremesse med fokus på økologi, Plant Food Festival, uden for København for første gang.
Aarstidernes nye strategi skal inspirere kunderne til at spise mere grønt hele dagen
Måltidskasse-virksomheden, som netop er blevet overtaget af Dagrofa, lancerer strategien "Lyst til flere grønne måltider," som skal inspirere flere danskere til at tænke i grøn mad hele dagen.
Friland vil erobre rugbrødet med ny pålægsserie
For mange forbrugere lægger stadig konventionelle kødpålægsvarer på rugbrødet. Det vil Friland gerne lave om på. Derfor lancerer Danish Crown-datterselskabet nu en økologisk pålægsserie med rullepølse, skinke, spegepølser og hamburgerryg.