Annonce

Annonce

Annonce

Britiske landmænd, der bruger Britisk Friesan i deres malkebesætninger, fremhæver denne race for hurtig frugtbarhed, roligt temperament og robusthed.

Foto: Dansk ABS

Britisk Friesian til græsbaseret mælkeproduktion

KRONIK: Britisk Friesian-racen er mere populær end nogensinde blandt økologiske kvægbrugere i flere lande med græsbaseret mælkeproduktion. Det skyldes racens overlegne frugtbarhed, sundhed, lemmer, holdbarhed og lidt mindre køer.

Af Ekstern skribent
06. maj 2020, 12:25
Læsetid: 5 minutter

Af Poul Bech Sørensen, avlsrådgiver hos Dansk ABS, som formidler salg af sæd af Britisk Friesian tyre.


Britisk Friesian er den oprindelige stamme fra Holstein-Friesian-racen, der blev fremavlet i England. Mens nordamerikansk Holstein gennem det 20. århundrede er udviklet til en specialiseret malkerace, opretholdte Britisk Friesian et element af to-formålsrace med en mindre ko og positivt huld. Britisk Friesian er helt fri for nordamerikansk Holstein og er anerkendt som en selvstændig race.

Racen er den mest frugtbare af de britiske malkeracer og den eneste med gennemsnitligt kælvningsinterval under 400 dage. Racen har oplevet stigende popularitet i de senere år i Storbritannien, Irland, Frankrig, Chile, New Zealand og Australien.

Fordele ved Britisk Friesian:

 • Fuld krydsningsfrodighed ved brug på Holstein (og andre racer)
 • Særdeles velegnet til økologisk, græsbaseret mælkeproduktion
 • Fantastisk frugtbarhed – bedre end alle andre racer
 • Lette kælvninger
 • Roligt temperament
 • Positiv energibalance og huld
 • God mastitisresistens og yversundhed
 • Stærke lemmer og klove (avlet til at gå langt på græs)
 • Ca. 5 cm mindre ko end Holstein
 • Udvokset vægt: 600-625 kg, BF/HOL krydsninger: ca. 650 kg og Holstein 680 kg
 • Mindre foder til vedligeholdelse
 • Funktionelle malkeorganer – ikke stor forskel til Holstein
 • Robuste, holdbare og selvhjulpne køer
 • Afkom forbliver sortbrogede
 • Stadig muligt at sælge renracede dyr til levebrug og eksport.

En stor del af denne succes kommer fra økologiske Holstein-mælkeproducenter, der med Britisk Friesian opnår krydsningseffekt (heterosis), samtidig med at de bevarer den sortbrogede farve. Det mest almindelige er at fortsætte zig-zag-krydsning mellem Holstein og Britisk Friesian og på denne måde fastholde det bedste fra begge racer - og få krydsningsfrodighed oveni som bonus.

I Danmark får Britisk Friesian-tyre stambogsnummer på lige fod med Holstein. Afkom fremstår derfor renracede, så det fortsat er muligt at sælge avlsdyr til hjemmemarked og eksport.

Mere populær end nogensinde

Britisk Friesian-racen er mere populær end nogensinde, hvor toptyren Lakemead Jingle i marts var den mest solgte Genus ABS-tyr overhovedet i UK for Sexcel kønssorteret sæd.

Genus ABS har haft en meget tilfredsstillende indekskørsel i april og har nu 7 af top 10 afprøvede Britisk Friesian tyre til rådighed og 16 af de 20 bedste genomiske tyre på den engelske PLI -topliste.

Chris Partridge i Devon, UK malker 120 økologiske køer og zig-zag krydser mellem Britisk Friesian og Holstein:

»Vi har skiftevis anvendt Britisk Friesian og Holstein-tyre i de seneste 20 år i et zig-zag-krydsningsprogram. Dette fungerer rigtig godt, idet Holsteins høje mælkeydelse kombineres med Britisk Friesians bedre frugtbarhed, sundhed og holdbarhed. Vores bedrift er græsbaseret uden indkøbt kraftfoder. Friesian har klart bedre frugtbarhed og færre sundhedsmæssige problemer - klovbeskæreren kommenterer altid, at vores køer har bedre klove og bevægelse end i renracede Holstein-besætninger. Med hensyn til malkeorganer synes jeg ikke, der er den store forskel mellem Friesian og Holstein,« siger Chris Partridge og fortsætter:.

»En anden fordel er en enkel insemineringsplan, hvor vi ikke skal tage hensyn til indavl. Jeg kan lide princippet om at ’keep things simple’ på vores low-cost bedrift. Krydsningsfrodigheden bidrager uden tvivl også til den bedre bundlinje med mere robuste, sunde og frugtbare køer. Vi malker i øjeblikket døtre efter Friesian-tyrene Jingle og Patrol, og dem er vi rigtig godt tilfredse med.”

God til økologi

Robert Shanks, Roxburghshire, UK – 192 økologiske Friesian x Holstein-køer baseret på afgræsning:

Den aktuelle gennemsnitsydelse er 9.111 kg i 305 dage med 3,87 pct. F og 3,00 pct. P for 194 køer med kælvningsinterval på 392 dage. Alt foder er hjemmeavlet og baseret på græs til afgræsning, ensilage og hø suppleret med crimpet korn.

Robert har avlet mange imponerende Holstein-køer i årenes løb, men efter han omlagde til økologisk drift, begyndte han for seks år siden at krydse med Friesian-tyre.

»Jeg er meget tilfreds med det friesiske afkom,« siger Robert Shanks. Han fortsætter:

»Frugtbarhed er utrolig vigtig for økonomien, og frieserne er meget hurtige til at blive med kalv. De krydsede kvier har ikke så høj ydelse i deres første laktation, men de forbedrer sig meget i anden og tredje laktation, og jeg er overbevist om, at de vil blive gamle i besætningen. De har også bedre yversundhed og mælkekvalitet. En anden fordel er det rolige temperament ved Friesian-køerne. Friesian x Holstein-køer er mindre og mere robuste end de renracede Holstein-køer og har stærke lemmer og klove, hvilket er vigtigt, når køerne går op til fire km om dagen til og fra græsmarken. Besætningens sundhed har oplevet klar forbedring, og den ekstra værdi af tyrekalve og slagtedyr har også været en bonus. Holstein er en fantastisk race, men jeg mener, at krydsning med Friesian er mere velegnet til vores ejendom, nu hvor vi har omlagt til økologi og er mere afhængige af græs«.

Flere artikler fra samme sektion

EU: Sagen er bøf – også når den er vegetarisk

Ifølge et flertal i EU-Parlamentet skal ord som burger og pølse ikke være forbeholdt kødprodukter.

23-10-2020 3 minutter Plantebaserede fødevarer,   EU

Fresh.Land får bæredygtighedspris

I forbindelse med den danske udgave af 'Green Impact Week' som slutter fredag, har Fresh.Land fået bæredygtighedsprisen i kategorien 'Fødevarer og Landbrug'.

23-10-2020 2 minutter Bæredygtighed,   Frugt bær & grønt

Tilskudsordning giver rødt kort til grønne fisk

Både Dansk Akvakultur og Økologisk Landsforening kritiserer ny tilskudsordning til den hjemlige fiskeproduktion, som er målrettet store intensive produktionsanlæg og ikke levner plads til økologien.

23-10-2020 7 minutter Tilskud