Annonce

Annonce

Christina Foss og Marie Holmer i marken

Christina Foss (t.v.) og Marie Holmer er pionerer inden for kommerciel dyrkning af økologiske blomster i Danmark. Foto: Irene Brandt

De økologiske blomster spirer

Vildevioler har lejet sig ind på Stengården i Birkerød, hvorfra de producerer og sælger økologisk certificerede blomster til Storkøbenhavn.

1500 kvm af Stengårdens jord er lejet ud til Vildevioler, som dyrker blomsterløg, stauder og sommerblomster på arealet. I begyndelsen af april er markerne præget af de visne sommerblomster fra sidste år, dog kan man ane de rødviolette skud ved pæonerne, og løgbedene og de selvsåede riddersporer fra sidste sommer står som friske grønne pletter mellem de brune stængler fra solhat og røllike.

For at udvide sæsonen får Vildevioler også mulighed for at dyrke i den polytunnel, som i begyndelsen af april blev opstillet på gården.

»Vi sælger en del af vores blomster til virksomheder og i abonnementer, og nogle af disse kunder ønsker kun at samarbejde med os, hvis vi kan levere hele året,« fortæller Marie Holmer, der sammen med Christina Foss ejer Vildevioler.

For at kunne levere blomster til kunderne hele året har Vildevioler denne vinter købt blomster fra udlandet - primært Holland, men også Afrika og Mellemamerika.

De 1500 kvm. er opdelt i tre zoner: en zone med løgplanter, en zone med sommerblomster og en zone med stauder. Den sidste zone skal luges, og det hjælper Susanne med. Hun er i jobtræning hos Vildevioler.
De 1500 kvm. er opdelt i tre zoner: en zone med løgplanter, en zone med sommerblomster og en zone med stauder. Den sidste zone skal luges, og det hjælper Susanne med. Hun er i jobtræning hos Vildevioler.. Foto: Irene Brandt

»Desværre kan vi ikke få økologiske blomster fra udlandet. I stedet køber vi miljøcertificerede blomster fra avlere, som er miljøcertificerede, typisk MPS A eller Fairtrade. Disse certificeringerne stiller meget specifikke krav både til arbejdsmiljø, til brug af sprøjtemidler og kunstgødning, håndtering af affald og spildevand og også til bevarelse af jordens frugtbarhed, natur på arealerne m.m. Samtidig kan blomsterne spores tilbage til de konkrete avlere, og det giver os en mulighed for at gå i dialog med dem om for eksempel dyrkningsmetoder. Økologiske blomster vil dog altid være vores førstevalg og målet er, at vi med tiden kan tilbyde 100 pct. økologiske blomster hele året,« siger Marie Holmer.

Fra stress til blomster

Marie Holmer er uddannet biolog, og hun arbejdede - indtil hun for et år siden blev fuldtids i Vildevioler - i Miljøstyrelsen, Christina Foss er uddannet miljøplanlægger, og hun har arbejdet fuld tid i Vildevioler siden virksomhedens etablering i 2016.

»Christina og jeg er veninder fra gymnasietiden, og da Christina blev ramt af stress i 2015, begyndte vi at snakke om, hvad man ellers kunne lave, og vi savnede begge muligheden for at kunne købe økologiske blomster,« fortæller Marie Holmer.

Deres undren blev omsat til handling. De søgte penge i ’Grønne ildsjæle’-puljen. Pengene fik de ikke, men idéen var så god, at de slet ikke kunne slippe den. De tog på blomsterbindingskursus i Norge hos Blomsterhagen, som dyrker økologiske blomster på friland.

En buket fra Vildevioler ligner ikke supermarkedernes bud på en fredagsbuket
En buket fra Vildevioler ligner ikke supermarkedernes bud på en fredagsbuket. Foto: Tina Brok Hansen

»Kan de, kan vi også. Sådan tænkte vi efter kurset, og så gik vi i gang med at lede efter jord, hvor vil kunne leje os ind,« fortæller Marie Holmer.

Efter et par omveje endte Vildevioler med at slå rødder på Stengården i Birkerød, hvor de etablerede sig med salg af buketter - fra fredagsbuketter til den store bryllupspakke med brudebuket til brud og brudepiger, brystbuket, borddekorationer og udsmykning i kirken. Indtægterne fra salget af blomster suppleres med kursusvirksomhed i blomsterbinding, og binding af dekorationer og adventskranse.

Et iværksætterprojekt

Både Marie Holmer og Christina Foss arbejder fuld tid i Vildevioler; men der er endnu et stykke vej, hvis virksomheden også skal være økonomisk bæredygtig for dem begge.

»Når man er iværksætter, så er det jo helt forventeligt; men det holder selvfølgelig ikke i længden.

»Vi har en fast lejeaftale med Stengården, som omfatter jorden, lån af lokaler samt at Stengården om foråret forbereder jorden til sommerblomsterne,« siger Marie Holmer.

Derudover har Vildevioler udgifter til fotograf, hjemmeside, indkøb af blomsterløg, frø og stauder, vanding og udbringning af blomsterne til kunderne.

Vildeviolers værksted ligger i laden på Stengården. I begyndelsen af april er alle blomsterne importeret fra udlandet
Vildeviolers værksted ligger i laden på Stengården. I begyndelsen af april er alle blomsterne importeret fra udlandet. Foto: Irene Brandt

»I begyndelsen kørte Christina selv ud med blomsterne, fordi vi havde svært ved at finde et budfirma, der kunne håndtere opgaven. Men nu har vi fundet en samarbejdspartner, som også samarbejder med andre blomsterhandlere, og det er vi meget glade for,« siger Marie Holmer.

Hun drømmer om at finde flere samarbejdspartnere, som kan levere Vildviolers blomster til andre dele af landet. »I øjeblikket leverer vi inden for Storkøbenhavn og dele af Nordsjælland; men vi bliver tit spurgt, om vi kan levere til andre dele af landet, og det vil vi selvfølgelig rigtig gerne – vi skal bare finde de rigtige samarbejdspartnere« siger Marie Holmer.

Udvikler branchen

På Vildeviolers hjemmeside, vildevioler.dk, fortæller Marie Holmer og Christina Foss om baggrunden for, at de begyndte at interessere sig for økologiske blomster:

»Langt størstedelen af de blomster, der sælges i Danmark, er importeret fra steder i verden, hvor de sætter et massivt negativt fodaftryk både miljømæssigt og socialt.«

Marie Holmer arbejdede med kemi i forbrugsprodukter, da hun var ansat i Miljøstyrelsen, så hun har let ved at sætte sig ind i de videnskabelige artikler.

»Produktion af snitblomster er et kæmpe miljøproblem, undersøgelser har fundet rester af over 100 forskellige sprøjtemidler ved stikprøver hos blomsterhandlere – og i gennemsnit 10 forskellige sprøjtegifte i en enkelt buket. Disse oplysninger stammer fra Belgien; men i Belgien køber de jo blomsterne, der hvor danske blomsterbutikker også køber snitblomster. Fordi blomsterne ikke skal spises, er reguleringen på området slet ikke så skrap. EU Kommissionen er nu også begyndt at interessere sig for problemet, men det ændrer jo ikke noget her og nu,« siger Marie Holmer. Hun tilføjer:

»I Danmark er der i dag kun ganske få producenter af økologiske blomster; men vi vil i Vildevioler gerne være med til at udvikle branchen, for vi ved, der er et voksende kundegrundlag for økologiske blomster. I dag er blomsterbranchen i Danmark dér, hvor tekstilbranchen var for måske ti år siden. Og jeg håber, at det om få år er lige så let at finde økologiske blomster, som det i dag er at finde økologisk tøj.«

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer