Annonce

Annonce

Dyrlæge holder smågris

Faldet i antibiotikaforbruget kan bl.a. skyldes, at den danske svinebestand er faldet med cirka en million grise fra 2021. Foto: Colourbox

Dyrlæger fastholder kritik af medicinregler, selvom antibiotikaforbruget er faldet

Antibiotikaforbruget i landbruget er faldet med tre pct. i 2022, efter nye EU-regler er trådt i kraft. Dog er den danske svinebestand faldet markant i samme periode.

Den reviderede veterinærforordning, der trådte i kraft 28. januar 2022 på baggrund af nye EU-regler, medførte dengang bred kritik fra bl.a. dyrlæger. De advarede om højere antibiotikaforbrug, fordi de nye regler dikterer, at indlægssedlerne skal følges til punkt og prikke - dermed blev det ulovligt at afkorte en behandling med antibiotika, selvom dyrlægen vurderer, at dyret er blevet raskt.

Foreløbige opgørelser fra det danske veterinære lægemiddel- og dyrlægeregister, VetStat, viser dog, at landbrugets antibiotikaforbrug er faldet med tre pct. i 2022 i forhold til året før. For kvæg er forbruget faldet med 14 pct., mens faldet er på 2,6 pct. for svin.

Det ændrer dog ikke ved dyrlægernes kritik af reglerne, og Den Danske Dyrlægeforening har ikke opgivet at få ændret på reglerne. Det skriver Landbrugsavisen.

Frygter bøder

Faldet i antibiotikaforbruget skal nemlig ses i sammenhæng med, at den danske svinebestand i samme periode er blevet omkring en million dyr mindre. Kvægbestanden er også reduceret i perioden, om end ikke lige så drastisk. Det er derfor vanskeligt at konkludere, om reglerne har haft indflydelse på antibiotikaforbruget i landbruget.

I februar fortalte Helle Slot, der er formand for Faggruppe Kvæg under Den Danske Dyrlægeforening, til Økologisk Nu, at reglerne tilsidesætter dyrlægernes faglighed. F.eks. må man ikke længere stoppe en påbegyndt behandling, selvom f.eks. mælkeprøver viser, at fortsat behandling er unødvendig.

Nu frygter dyrlæger, at Fødevarestyrelsen vil begynde at uddele bøder for afkortning af behandlinger med antibiotika. Til Landbrugsavisen oplyser styrelsen, at der endnu ikke er givet bøder, men at der er foretaget 59 kontroller af dyrlæger, siden reglerne trådte i kraft.

”Det er jo ikke holdbart, at vi som dyrlæger skal gå og være bange for, at hammeren lige pludselig skal falde, når man egentlig selv går og mener, at man laver et godt stykke arbejde,” siger dyrlæge Tue Villebro til Landbrugsavisen.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg