Annonce

Annonce

Taks-planten ses tæt på

Det var efter alt at dømme den giftige taks-plante, som var årsagen til, at seks kvier døde af forgiftning i sidste uge. Foto: Colourbox

Haveejere har meldt sig selv efter forgiftning af kvier

Hensmidt haveaffald kostede seks kvier livet. Nu har haveejerne kontaktet landmanden: De handlede i god tro.

Haveaffald smidt i en indhegning kostede i begyndelsen af sidste uge seks kvier livet og gjorde flere andre syge. 

Det viste sig, at haveaffaldet indeholdt planten taks, der er ekstremt giftig, og selvom man endnu afventer resultatet fra prøverne, peger alt på, at taks er årsagen til forgiftningen.

I fredags tog personerne, som havde smidt affaldet, så kontakt til kvægejer Lene Gommesen, hvor de beklagede og udtrykte dårlig samvittighed. 

Lene Gommesen fortæller til landbrugsavisen.dk, at de straks erkendte, at det var dem, der havde smidt det, og at det var sket i god tro, da de troede, at kvierne kunne spise det.

"Vi er ikke interesserede i, at de skal hænges ud. Vi er blot interesserede i, at det ikke sker igen," siger Lene Gommesen til landbrugsavisen.dk og tilføjer, at hun er lettet over, at personerne selv tog kontakt til hende.

Sagen har ifølge Lene Gommesen kostet hende og hendes mand over 100.000 kr., bl.a. på grund af udgifter til dyrlægen, og politiet skal nu vurdere, om der skal rejses sigtelse.

"Uanset hvad kommer vi med et erstatningskrav, for det har været et kæmpe tab for os - også økonomisk," siger hun.

I alt havde landmandsparret 11 kvier af racen Skotsk Højlandskvæg til at gå i indhegningen ved Munkebo Multipark nord for Odense.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud