Annonce

Annonce

Når halmpiller bruges i bokse med dybstrøelse, bliver det meget kompakt og holder boksene rene og tørre i længere tid. Samtidig ser det ud til, at fluerne ikke i samme grad trives og opformeres i bokse strøet med halmpiller.

Halmpiller kan afhjælpe flueplage

FAGLIGT TALT: På det seneste er der kommet halmpiller på markedet. Det har vist sig at være godt til strøelse og reducerer samtidig flueplagen.

Af: Hans Lund, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Fluer er for mange en plage, man ikke slipper af med før til efteråret, men der er nogen, der er begyndt at bruge halmpiller til strøelse. Det suger meget godt fugten og er derfor velegnet til strøelse i sengebåse og ved kalve i dybstrøelse. For sin skyld også i sygebokse, kælvningsbokse og andre steder, hvor der normalt bruges halm. Under presningen til piller bliver halmen varmet op og derfor dræbes nogen af de bakterier, der måtte være i halmen.

Når halmpiller bruges i bokse med dybstrøelse, bliver det meget kompakt og holder boksene rene og tørre i længere tid. Samtidig ser det ud til, at fluerne ikke i samme grad trives og opformeres i bokse strøet med halmpiller. Det er den erfaring, flere landmænd har gjort sig over det seneste halve års tid.

Så er det selvfølgelig prisen på halmpillerne. Er det interessant, eller er det bare for dyrt? Der er set priser på omkring 1,20 kr./kg. Det er selvfølgelig en del i forhold til almindelig halm, men det suger tilsyneladende bedre og dermed mindre forbrug. Hvor meget mindre er det for tidligt at sige noget konkret om.

De landmænd jeg har snakket med, er overbeviste om, at flueplagen er meget mindre, og at det skyldes, at det bliver meget kompakt.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark