Annonce

Annonce

En landmand står med ryggen mod kameraet og ser på sine køer i baggrunden

Flere landmænd må se langt efter at få deres tilskud til tiden. Foto: Colourbox

Øko-landmænd må atter vente på tilskud

Landbrugsstyrelsen når ikke målet om at udbetale alle plejegræs- og økologitilskud til tiden. Et tilbagevendende problem, lyder det fra ØL.

Landbrugsstyrelsen når ikke at overholde sin målsætning om at have udbetalt samtlige tilskud til økologiske arealer og plejegræs inden den 30. juni. 

Det erkender styrelsen, som i stedet forventer at have udbetalt alle tilskuddene ‘inden udgangen af 2020’. 

Landbrugsstyrelsen har indtil nu udbetalt tilskud til plejegræs til 84 pct. af ansøgerne og tilskud til ca. 87 pct. af sagerne om økologisk arealtilskud. En række it-fejl tvinger imidlertid styrelsen til at håndtere de resterende sager manuelt, hvilket øger sagsbehandlingstiden.

Af samme årsag udskydes ansøgningsrunden for nye tilsagn til det sene efterår - den præcise ansøgningsperiode bliver først fastlagt på et senere tidspunkt.

“Vi beklager denne ærgerlige forsinkelse. Vi er klar over, at tilskuddene betyder meget for den enkelte landmands økonomi, og vi arbejder hårdt for at have udbetalt tilskuddene hurtigst muligt,” skriver styrelsen.

For Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, vækker forsinkelsen bekymring.

“Vi er meget skuffede. Det er et tilbagevendende problem, og i april svarede ministeren os - efter at vi havde henvendt os for at få aktiveret en forskudsbetaling - at alle tilskud ville være udbetalt senest 30. juni. Jævnfør EU-reglerne skal alle midler udbetales i perioden 1. december-30. juni, så ud over at det belaster de landmænd, der ikke har modtaget deres betaling endnu, meget hårdt, er vi også bekymrede for, hvad det får af konsekvenser i det hele taget, med hensyn til at sikre midler til økologi og naturpleje,” siger hun.

Landbrugsstyrelsen forventer dog fortsat at blive færdig senest den 30. juni med at udbetale på de øvrige miljøordninger som f.eks. fastholdelses- og MVJ-ordningerne, når der ses bort fra enkelte problemsager.

Flere artikler fra samme sektion

Landmand advarer om risikoen ved at eje

LandboUngdom og Økologisk Landsforening samarbejder om inspirationsaftener, hvor medlemmer af LandboUngdom kan møde etablerede landmænd og blive inspireret til selv at starte en produktion.

02-07-2020 5 minutter Uddannelse,   Generationsskifte

Økologisk uddannelse er på konventionelle præmisser

På Kalø Økologisk Landbrugsskole er arbejdet med uddannelsesbekendtgørelsen for landbrugsskoler en daglig udfordring.

02-07-2020 3 minutter Uddannelse

Virus tvang til anderledes tænkning, da skovlandbrug skulle fremvises

I denne tid skal der tænkes anderledes. Det blev der i den grad, da et netværksmøde om skovlandbrug med stor tilslutning blev lavet til et virtuelt møde mellem landmand og konsulenter og dem bag skærmene.

02-07-2020 4 minutter Skovlandbrug