Annonce

Annonce

Hvede

Der dyrkes masser af økologisk rug og havre i Danmark, men dansk økologisk hvede kan blive en flaskehals, når 30 pct. af foderet til fjerkræ fra januar skal være dansk. Foto: Marie Louise Simonsen

Økologer skal bruge mere dansk foder

EU strammer kravene til selvforsyning med foder for både økologisk kvæg, svin og fjerkræ.

Fra januar 2021 skal økologiske grise, høns og kyllinger have mere hjemmedyrket eller i hvert fald dansk-produceret foder. Andelen hæves fra 20 til 30 pct. som følge af en aftale i EU om nye økologiregler, som blev indgået 3. marts. I 2023 følger kvæget efter. Her hæves andelen fra 60 til 70 pct. dansk eller hjemmedyrket foder.

I praksis vil husdyrproducenterne dog næppe mærke den helt store forskel.

"En typisk foderration til malkekøer indeholder 60-65 pct. kløvergræs og andet grovfoder, og så er der jo ikke langt til at opfylde de 70 pct. med hjemmeavlet eller indkøbt dansk korn," forklarer kvægchef i ØkologiRådgivning Danmark Erik Andersen.

Svine- og fjerkræproducenterne vil næppe heller mærke ændringen, idet foderstofvirksomhederne herforventes at sikre den nødvendige andel danskproduceret foder i blandingerne. Prisen kan dog påvirkes, når en større andel af foderet skal være dansk.

I DLG forventer fjerkrækonsulent Henrik Jensen en udfordring med at skaffe tilstrækkelig med dansk økologisk hvede til fjerkræfoderet.

"Økologisk fjerkræfoder indeholder meget hvede men også havre og byg. Dog ikke rug, da fjerkræ ikke kan omsætte dette. Til den kommende høst kan det blive udfordrende at skaffe tilstrækkelige mængder dansk økologisk hvede, fordi den danske produktion er begrænset. Men vi skal nok få løst opgaven bl.a. ved at benytte mere af de andre kornarter og ved at benytte dansk omlægningshvede i stedet for," forklarer han.

De nye regler kan således føre til en øget efterspørgsel efter danske råvarer og dermed ende med at være et lille lyspunkt for de økologiske planteavlere på et marked, der pt. er særdeles velforsynet med korn efter en større omlægningsbølge de senere år.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud