Annonce

Annonce

Mejetærsker i hampmark

Hamp og pil som foder til økologiske køer kan muligvis reducere dyrenes metanudledning med en tredjedel. Foto: Møllerup Gods

Pil og hamp kan gøre mælkeproduktionen mere klimavenlig

Danskproduceret pil og hamp kan gøre den økologiske mælkeproduktion mere klimavenlig og reducere metanudledningen med op til 30 pct.

Danske forskere sigter efter at reducere metanudledningen fra den økologiske mælkeproduktion med 30 pct. ved hjælp af et nyt foderadditiv dyrket af hamp og pil.

Forskerne forventer at kunne gøre produktionen mere klimavenlig, da planternes indhold af kondenserede tanniner og saponiner vil kunne reducere antallet af metandannende bakterier i køernes tarmsystem. Effekten skal undersøges i et nyt forskningsprojekt ledet af Aarhus Universitet.

"Dels er det et utroligt vigtigt skridt i den økologiske produktion at få et middel, som er tilladt her. Og dels kan tannin beskytte en del af proteinet fra nedbrydning i vommen samt hæmme mikroorganismer i gødning. Dette vil give en lavere kvælstofudskillelse i urin med mindre ammoniakfordampning til følge," fortæller Natalja Nørskov, der er projektleder på projektet, til universitetets hjemmeside.

Laboratorieforsøg ser lovende ud

I de indledede laboratorieforsøg har forskerne allerede fundet metanreduktioner på op til 43 pct. Natalja P. Nørskov forklarer dog, laboratoriets resultater ikke altid kan gøres til virkelighed.

”Der er utroligt mange faktorer, der spiller ind, så fordi det fungerer i laboratoriet, er det ikke givet, at det har samme effekt hos levende dyr. Det ved vi først, når vi har gennemført den sidste del af vores projekt”, siger Natalja P. Nørskov og henviser til, at der først udføres målinger i laboratoriets klimakamre med levende køer og herefter hos en mindre gruppe køer under praksisnære forhold.

I dag dyrkes der allerede økologisk pil og hamp i Danmark, og netop derfor er fokus også landet på disse to planter. Pil er en flerårig plante, der forventes at kunne bruges til flere formål samtidig. Det betyder, at biomassen i højere grad er mere klimavenlig og samtidig giver en større chance for økonomisk gevinst.

"Der er basis for at videreudvikle og udnytte pil og hamp i et bredere perspektiv fx til produktion af et økologisk strøelsesprodukt eller andre materialer ud fra presseresten efter raffinering af pil og hamp," fortæller Natalja Nørskov.

En mangelvare blandt økologer

Aarhus Universitet har tidligere været med til at udvikle et foderadditiv til konventionel mælkeproduktion. Stoffet kaldes 3-NOP og kan reducere køernes metanudledning med cirka en tredjedel.

Da stoffet ikke er tilladt i økologisk produktion, kan det nye forskningsprojekt få afgørende betydning i forhold til at ligestille økologerne med de konventionelle landmænd hvad angår metanreducerende foderadditiver.

Projektet, der netop et sat i gang, er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Ny Vrå Bioenergi, Bio2Products, Teknologisk Institut og Seges og forventes afsluttet i 2024.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg