Annonce

Annonce

Efterafgrøden gul sennep

Her ses gul sennep i en mark, hvor der var lidt kvik, og strategien var at gennemføre harvninger efter høst hen over efteråret. Planen blev kun gennemført delvis med én harvning. Herefter blev marken pløjet, og der blev sået gul sennep den 26. august. Foto: ØRD

Skab en god og kraftig efterafgrøde

FAGLIGT TALT: En god efterafgrøde begynder med en såning i et godt såbed. Og drejer det sig om efterafgrøder etableret efter høst, er tidlig såning en del af succesen.

Kraftige og veludviklede efterafgrøder i det økologiske sædskifte er en del af succesen med det økologiske sædskifte

Lige nu står efterafgrøder i fuldt flor mange steder, selvom kalenderen skriver november måned. Nogle efterafgrøder, der er sået ultimo august/primo september, står også forbavsende godt.

Ofte siger man, at kløvergræs er motoren i det økologiske sædskifte, men gode efterafgrøder er også en del af motoren.

En god efterafgrøde begynder med en såning i et godt såbed. Og drejer det sig om efterafgrøder etableret efter høst, er tidlig såning en del af succesen. Men erfaringer viser også, at selv senere såning ud fra devisen bedre sent end aldrig også kan bruges, når det gælder efterafgrøder.

Ovenstående billede viser gul sennep i en mark, hvor der var lidt kvik, og strategien var at gennemføre harvninger efter høst hen over efteråret. Planen blev kun gennemført delvis med én harvning. Herefter blev marken pløjet, og der blev sået gul sennep den 26. august.

Der er stadig en lille smule kvik, som er meget trykket af efterafgrøden. Det er ret sikkert, at skift i strategien har været en succes, når der tænkes på, at bekæmpelse af kvik med harvninger ikke har været optimal i det våde efterår vi har haft. Derudover kommer der også langt bedre styr på at holde på næringstofferne.

Flere artikler fra samme sektion

Forskere går i rette med benægtere: Biodiversiteten ér i krise

Et nyt studie har beregnet, at den 6. masseudryddelse sandsynligvis er påbegyndt og er forårsaget af mennesket. Forskerne påviser også, hvordan skeptikere i årevis har forsøgt at skabe tvivl om, hvorvidt der overhovedet ér en biodiversitetskrise.

19-01-2022 5 minutter Biodiversitet,   Forskning

Rasmus Prehn afviser obligatorisk klimamærke

Regeringen undersøger mulighederne for et frivilligt klimamærke på fødevarer, men udelukker, at det kan blive obligatorisk.

19-01-2022 2 minutter Forbrug,   Politik,   Klima

Banebrydende studie: Verdens brug af kemikalier presser kloden langt over dens grænse

I 2009 definerede forskere ni planetære grænser, som er afgørende for klodens stabilitet. En af dem går på brugen af kemikalier, men intet studie har kortlagt, hvor meget de belaster kloden. Før nu.

18-01-2022 6 minutter Forskning,   Bæredygtighed,   Pesticider,   Recirkulering