Annonce

Daka-fra-august-compressed.jpg

Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg

Annonce

GreenF-september.png
En traktor kører gennem landskabet med en påhængsvogn, hvorpå der sidder mennesker

Det meste af jorden på Tunø ligger hen i brak eller er sprunget i skov. Men så kan en traktor med vogn bruges til at køre turister rundt på den smukke ø. Foto: Ole Ryolf

Tunø søger landmand

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond og en gruppe øboer vil give landbruget nyt liv på en lille ø i Aarhusbugten mellem Jylland og Samsø.

Af Ekstern skribent
12. marts 2021, 09:39
Læsetid: 2 minutter

For år tilbage var selv den mindste stump jord opdyrket, og Tunø var i den grad var præget af landbrug med grise, køer, høns og eget mejeri. De dage er for længst forbi. Nu ligger det meste af øen hen i brak eller er sprunget i skov. 

Men formentlig ikke så meget længere. Øboerne vil med hjælp fra Danmarks Økologiske Jordbrugsfond via dets datterselskab Dansk Økojord A/S arbejde for nyt liv, økologi og husdyr på øen. Ideen er at skabe en produktion af skovgrise og måske hønsehold samt dyrkning af økologisk frugt og grøntsager.

Produkter, som skal afsættes direkte til forbrugerne og ikke mindst til øens mere end 60.000 årligt besøgende.

"Vi har en ejendom på øen som er til salg, og hvorfra der også kan drives økologisk bed & breakfast. Det, tror vi, kan blive en rigtig god kombination," siger Kristian Wiese, som er initiativtager til projektet.

Han ser det som en rigtig god mulighed for et yngre par med mod på ø-liv.

Billig jordleje og ekstra støtte

Dansk Økojord A/S vil i første omgang købe landbrugsjord og skov på øen. Jord, som derefter lejes ud på favorable vilkår. 

"Og der er virkelig et potentiale med lave omkostninger til jord, gode støttemuligheder, lokal opbakning  og helt særlig mulighed for at afsætte kød, æg og grøntsager - kombineret med overnattende gæster på et af gårdens ti dobbeltværelser," fortæller direktør Kim Qvist.

Nu er jagten derfor gået ind for at finde de rigtige kandidater som har evnerne til at drive kombinationen af  landbrug, økologi og turisme. Kim Qvist opfordrer interesserede landmænd til at henvende sig til Dansk Økojord A/S, for at få flere oplysninger om projektet.

Hele Tunø er på kun 350 ha. Øen har egen skole og børnehave, dagligvarebutik,  restaurant, kro, galleri, røgeri på havnen, forsamlingshus, 115 fastboende, to sommerhusområder, daglig færgeforbindelse, en populær lystbådehavn og et utal af lokale foreninger.

Flere artikler fra samme sektion

Nyt klimaværktøj medregner også jordens evne til at lagre kulstof

Fra 2022 kan landmænd sætte tal på kulstoflagringen i kløvergræsmarker og i sædskiftet i det hele taget. Landbrugets Klimaværktøj medregner jordens kulstofbalance, når udledning af drivhusgasser fra planteavl gøres op.

28-09-2021 3 minutter Klima

Vismand sår tvivl om tænketanks dystre forudsigelse af økologers økonomi

Landbruget - særligt økologerne - bliver hårdt ramt, hvis regeringens landbrugsudspil gennemføres, vurderer tænketanken Axcelfuture. Vismand Lars Gårn Hansen er dog ikke overbevist om, at beregningen bliver virkelighed.

28-09-2021 7 minutter Økonomi,   Klima,   Politik

Eksperter vil finde ud af, hvad køerne laver, når de er på skovtur

På gården Ellinglund ved Silkeborg har ammetanter og kalve adgang til indhegnede skovarealer. Center for Frilandsdyr undersøger, hvordan dyrene bruger skoven. Det sker med GPS, kameraer og adfærdsstudier i marken.

27-09-2021 5 minutter Kvæg