Annonce

Annonce

Oversigtsbillede af græssende dyr på Molslaboratoriet

år der er sat hegn op, er dyrene ikke frie, og de kan derfor ikke flytte sig til andre arealer med føde. Dyrene er dyreholderens ansvar. Foto: Ann Malmgren/Molslaboratoriet

Dyrs velfærd skal tælle først – også i rewilding-projekter

DEBAT: Både Kød- og Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening slår fast, at dyr bag hegn altid skal passes og ikke må tabe i ideologiske eksperimenter.

Af: Kødudvalget og Mælkeudvalget, Økologisk Landsforening

Når mennesker sætter hegn op – uagtet om det er mindre folde eller store arealer - og der sættes dyr ud, skal dyrene passes. Man skal som dyreholder til hver en tid som minimum opfylde kravene i dyreværnsloven.

Er arealerne økologiske, lægges de regler naturligvis ovenpå. Det må der ikke herske tvivl om, er både Kød- og Mælkeudvalget helt enige om.

De historier, vi har set og hørt om på det seneste, hvor dyr sulter, så de aborterer, mistrives og i yderste konsekvens dør, er helt uacceptabelt.

Argumenter om, at dyrene skal tabe sig i vinterhalvåret, og at de bare bevæger sig hen, hvor der er føde, holder jo ikke. Når der er sat hegn op, er dyrene ikke frie, og de kan derfor ikke flytte sig til andre arealer med føde. Dyrene er dyreholderens ansvar, og dyrene skal ikke lide, men holdes ved huld, ligesom de naturligvis skal tilses hver dag, så vi tager klart afstand fra det, som er dokumenteret foregået bl.a. i Mols Bjerge.

Dispensationer fra dyreværnsloven burde være en umulighed. Hvem tror på, at en dispensation er til det bedre for dyrene? Det værste er, at de ønskede landskabsmæssige og naturudviklende resultater, som rewildingprojekterne vil opnå, kan opnås uden at plage dyrene. Giv os naturplejetilskuddet og lad os med velpassede dyr passe arealerne.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Økologi er en drivkraft i udviklingen af et bæredygtigt fødevaresystem

DEBAT: Med et økologisk landbrug bliver klimabelastningen i dansk landbrug mindre, drikkevandet er ikke længere i risiko for at blive forurenet med sprøjtegifte, risikoen for antibiotikaresistens vil falde dramatisk, og de vilde plante- og dyrearter, som landbruget skal dele arealer med, vil få bedre muligheder.

26-04-2024 6 minutter Debat

Økologiske arealer og økologiske idealer

LEDER: I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

26-04-2024 3 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Replik til Fie Graugaard: Arealeffektiv fødevareproduktion gavner klima, miljø og natur

DEBAT: Det er ikke korrekt, når Fie Graugaard hævder, at arealeffektiv produktion ifølge Concito kun kan opnås med brug af pesticider. Der er selvfølgelig flere veje hertil, ikke mindst en kostomlægning til mere planterig kost.

24-04-2024 4 minutter Debat,   Klima,   Pesticider