Annonce

Annonce

år der er sat hegn op, er dyrene ikke frie, og de kan derfor ikke flytte sig til andre arealer med føde. Dyrene er dyreholderens ansvar. Foto: Ann Malmgren/Molslaboratoriet

Dyrs velfærd skal tælle først – også i rewilding-projekter

DEBAT: Både Kød- og Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening slår fast, at dyr bag hegn altid skal passes og ikke må tabe i ideologiske eksperimenter.

Af: Kødudvalget og Mælkeudvalget, Økologisk Landsforening

Når mennesker sætter hegn op – uagtet om det er mindre folde eller store arealer - og der sættes dyr ud, skal dyrene passes. Man skal som dyreholder til hver en tid som minimum opfylde kravene i dyreværnsloven.

Er arealerne økologiske, lægges de regler naturligvis ovenpå. Det må der ikke herske tvivl om, er både Kød- og Mælkeudvalget helt enige om.

De historier, vi har set og hørt om på det seneste, hvor dyr sulter, så de aborterer, mistrives og i yderste konsekvens dør, er helt uacceptabelt.

Argumenter om, at dyrene skal tabe sig i vinterhalvåret, og at de bare bevæger sig hen, hvor der er føde, holder jo ikke. Når der er sat hegn op, er dyrene ikke frie, og de kan derfor ikke flytte sig til andre arealer med føde. Dyrene er dyreholderens ansvar, og dyrene skal ikke lide, men holdes ved huld, ligesom de naturligvis skal tilses hver dag, så vi tager klart afstand fra det, som er dokumenteret foregået bl.a. i Mols Bjerge.

Dispensationer fra dyreværnsloven burde være en umulighed. Hvem tror på, at en dispensation er til det bedre for dyrene? Det værste er, at de ønskede landskabsmæssige og naturudviklende resultater, som rewildingprojekterne vil opnå, kan opnås uden at plage dyrene. Giv os naturplejetilskuddet og lad os med velpassede dyr passe arealerne.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Det frie liv har også en bagside

Det frie udeliv skåner økologiske malkekøer for trykninger, men øger risikoen for leverikter, viser en ny analyse af slagtefund.

07-05-2021 3 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Mejeri

Sådan skaber du nye, bæredygtige kostvaner

To eksperter giver deres bud på, hvordan du kan ændre gamle vaner til nye, som farver dine valg og måltider mere grønne. Det handler om at erstatte den gamle vane med noget, der giver dig samme belønning.

07-05-2021 9 minutter Forbrug,   Mere grønt,   Plantebaserede fødevarer

Fødevaregigant vil ind på Europas marked for plantedrikke

Nestlé vil disrupte markedet for plantedrikke og lancerer nu en ærtebaseret drik, der tilmed er certificeret CO2-neutral.

07-05-2021 5 minutter Plantebaserede fødevarer,   Fri for-produkter,   Detailhandel,   Forbrug