Annonce

Annonce

Annonce

Oversigtsbillede af græssende dyr på Molslaboratoriet

år der er sat hegn op, er dyrene ikke frie, og de kan derfor ikke flytte sig til andre arealer med føde. Dyrene er dyreholderens ansvar. Foto: Ann Malmgren/Molslaboratoriet

Dyrs velfærd skal tælle først – også i rewilding-projekter

DEBAT: Både Kød- og Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening slår fast, at dyr bag hegn altid skal passes og ikke må tabe i ideologiske eksperimenter.

Af: Kødudvalget og Mælkeudvalget, Økologisk Landsforening

Når mennesker sætter hegn op – uagtet om det er mindre folde eller store arealer - og der sættes dyr ud, skal dyrene passes. Man skal som dyreholder til hver en tid som minimum opfylde kravene i dyreværnsloven.

Er arealerne økologiske, lægges de regler naturligvis ovenpå. Det må der ikke herske tvivl om, er både Kød- og Mælkeudvalget helt enige om.

De historier, vi har set og hørt om på det seneste, hvor dyr sulter, så de aborterer, mistrives og i yderste konsekvens dør, er helt uacceptabelt.

Argumenter om, at dyrene skal tabe sig i vinterhalvåret, og at de bare bevæger sig hen, hvor der er føde, holder jo ikke. Når der er sat hegn op, er dyrene ikke frie, og de kan derfor ikke flytte sig til andre arealer med føde. Dyrene er dyreholderens ansvar, og dyrene skal ikke lide, men holdes ved huld, ligesom de naturligvis skal tilses hver dag, så vi tager klart afstand fra det, som er dokumenteret foregået bl.a. i Mols Bjerge.

Dispensationer fra dyreværnsloven burde være en umulighed. Hvem tror på, at en dispensation er til det bedre for dyrene? Det værste er, at de ønskede landskabsmæssige og naturudviklende resultater, som rewildingprojekterne vil opnå, kan opnås uden at plage dyrene. Giv os naturplejetilskuddet og lad os med velpassede dyr passe arealerne.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Crowdfunding blev ingen genvej til øget vækst for selskab bag økologiske måltidskasser

Simple Feast dropper crowdfunding som middel til at sikre yderligere kapital til selskabets ambitiøse vækstplaner.

16-07-2021 2 minutter finansiering

Tyrekalve skal have en økologisk fremtid

Forskere ved Aarhus Universitet vil udvikle to koncepter for kalve- og ungdyrkød fra den økologiske mælkeproduktion. Koncepterne er baseret på græs, og det hele begynder med kalve, der får masser af mælk hos ammetanter.

16-07-2021 4 minutter

Designergødninger testes i marken

Nye teknologier gør det muligt at raffinere kløvergræs og designe økologiske gødninger med forskelligt indhold af næringsstoffer, bl.a. svovlsur ammoniak. Det kan være en vej til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

16-07-2021 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Forskning